iptužili ga za pobunu

Kongresni demokrati pozvali na hitni opoziv predsjednika Trumpa

“Predsjednikova opasna i pobunjenička djela zahtijevaju njegovo hitno uklanjanje s dužnosti”, rekli su u izjavi u četvrtak navečer, optužujući Trumpa za poticanje “pobune”

Kongresni demokrati približili su se povijesnom koraku u petak istakavši zahtjev za opoziv predsjednika Donalda Trumpa, dva dana nakon što su njegove lažne tvrdnje o izbornoj prijevari potaknule nerede i upad mase demonstranata u američki Capitol.

Vrhovni demokratski čelnici, uključujući predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi i čelnika manjine u Senatu Chuck Schumer, pozvali su na hitni postupak opoziva ako potpredsjednik Mike Pence i Trumpov kabinet odbiju poduzeti korake za uklanjanje Trumpa s vlasti, prenosi Reuters.

“Predsjednikova opasna i pobunjenička djela zahtijevaju njegovo hitno uklanjanje s dužnosti”, rekli su u izjavi u četvrtak navečer, optužujući Trumpa za poticanje “pobune”.

Dok su se pozivi na njegovo svrgavanje održavali u četvrtak, Trump je objavio video u kojem je osudio nasilje zbog kojeg je pet osoba umrlo.

Republikanski predsjednik je u četvrtak priznao svoj poraz na predsjedničkim izborima 3. novembra, obećavši da će osigurati nesmetan prijelaz vlasti u “novu administraciju”. Novoizabrani predsjednik Joe Biden, demokrat, trebao bi položiti zakletvu 20. januara.

Preostalo je manje od dvije sedmice Trumpova mandata, i nije jasno je li ostalo dovoljno vremena za dovršetak postupka opoziva. Pelosi nije najavila odluku, iako je na konferenciji za novinare jasno stavila do znanja da demokrati u njezinom klubu traže akciju nakon opsade u srijedu.

Ako bude opozivan Trump bi se teoretski suočio sa suđenjem u Senatu pod kontrolom republikanaca.

Zastupnički dom kojeg su predvodili demokrati okrivila je Trumpa u decembru 2019. zbog pritiska na predsjednika Ukrajine da istraži Bidena, ali Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio ga je u februaru 2020. Samo su još dvojica predsjednika u povijesti opozivana, a niti jedan nikada nije dva puta.