Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog omicrona

U Australiji ponovo pooštrene mjere

Australija_Melbourne_koronavirus_Xinhua fena

Zemlja je zabilježila više od 8.200 novih slučajeva, što je daleko najveći dnevni porast od početka pandemije, s prethodnog rekorda od 5.600 dan ranije

Dvije najnaseljenije australijske države u četvrtak su ponovo uvele ograničenja za virus COVID-19, jer su dnevne infekcije dostigle najveći maksimum usred izbijanja visoko zarazne varijante Omicron i navale na klinike za testiranje koje su već preopterećene.

Država Novi Južni Vels, u kojoj živi trećina od 25 miliona stanovnika Australije, saopćila je da ponovo uvodi obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru na javnim mjestima, dok je poslovnim subjektima rečeno da ograniče posjete i ponovo aktiviraju prijavu kupaca putem QR koda.

Država Viktorija, koja ima gotovo isti broj stanovnika, također je ponovo uvela obavezu nošenja maski, navodeći potrebu da se smanji pritisak na zdravstveni sistem, javlja Reuters.

Ove promjene dva dana prije Božića su posrtaj u planovima zemlje za trajno ponovno otvaranje nakon skoro dvije godine lockdowna, dok nova varijanta bjesni uprkos stopi dvostruke vakcinacije od više od 90 posto.

Hospitalizacije i smrtni slučajevi i dalje su niski, ali je eksplozija infekcija stvorila rizik da zdravstveni radnici budu otpušteni zbog pozitivnih testova, saopćile su vlasti.

Zemlja je zabilježila više od 8.200 novih slučajeva, što je daleko najveći dnevni porast od početka pandemije, s prethodnog rekorda od 5.600 dan ranije, uglavnom u NSW-u i Viktoriji.