Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posljednja počast

U Iranu počinje petodnevna žalost nakon pogibije predsjednika Ebrahima Raisija

Ebrahim Raisi
Foto: IRNA
Ebrahim Raisi

Pogrebne ceremonije za Raisija bit će održane od utorka do četvrtka u gradovima Tabriz, Qom, Teheran i Birjand do njegovog konačnog ukopa u hramu Imama Reze u Masshadu

Iranci se počinju okupljati u gradovima širom zemlje kako bi odali posljednju počast predsjedniku Ebrahimu Raisiju, koji je poginuo zajedno s ministrom vanjskih poslova u padu helikoptera koji se srušio u planinskom području na sjeverozapadu Irana.

U ponedjeljak je vrhovni vođa Teherana ajatolah Ali Khamenei proglasio tim povodom petodnevnu žalost.

U toku su i pripreme za organizaciju predsjedničkih izbora koji bi se trebali održati 28. juna.

Pogrebne ceremonije

Pogrebne ceremonije za Raisija bit će održane od utorka do četvrtka u gradovima Tabriz, Qom, Teheran i Birjand do njegovog konačnog ukopa u hramu Imama Reze u Masshadu.

Prva ceremonija započela je danas u 09.30 po lokalnom vremenu u sjeverozapadnom gradu Tabriz, javlja BBC.

Potpredsjednik za izvršne poslove Mohsen Mansouri objasnio je u intervjuu za IRINN da će Raisijevo tijelo zatim biti prebačeno u vjerski grad Qom, gdje je planirana još jedna procesija u 16.30 po lokalnom vremenu.

Tijela će potom biti odvezena u glavni grad Teheran, kaže Mansouri, dodajući da će se tamo održati pogrebna ceremonija u srijedu, a vrhovni vođa Khamenei predvodit će skupne molitve.

Prema Mansourijevim riječima, Raisijevo će tijelo biti prebačeno u četvrtak ujutro u Birjand, glavni grad pokrajine Južni Horasan, gdje je predsjednik nedavno ponovno izabran za predstavnika u Skupštinu stručnjaka za nadzor rukovodstva.

Raisijeva sahrana bit će obavljena u sjeveroistočnom gradu Mashadu, u svetištu osmog šijitskog imama Reze u četvrtak navečer.