Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika promjena

Mercedes zaustavlja razvoj nove platforme za električne automobile

mercedes auto
Foto: Mercedes

Ovo je velika promjena jer je MB.EA platforma, koja je trebala biti spremna za 2028. godinu, trebala donijeti nekoliko tehnologija prikazanih na ultra-dugometražnom modelu Vision EQXX

Mercedes navodno zaustavlja razvoj svoje nove MB.EA Large platforme za proizvodnju električnih vozila, očito zbog sporije prodaje modela EQE i EQS nego što se očekivalo.

Prvi je o tome izvijestio Handelsblatt, a taj će potez navodno uštedjeti milijarde na troškovima razvoja dok Mercedes preispituje svoju strategiju za buduće luksuzne automobile.

Ništa od najavljenih tehnologija

Ovo je velika promjena jer je MB.EA platforma, koja je trebala biti spremna za 2028. godinu, trebala donijeti nekoliko tehnologija prikazanih na ultra-dugometražnom modelu Vision EQXX. Jedna od navedenih je bio domet od preko hiljadu kilometara. No čini se da ništa od toga.

Umjesto toga, izvještaji kažu da će Mercedes napraviti zaokret i preusmjeriti uštede u daljnji razvoj svoje EVA2 platforme, koju trenutno koriste EQS i EQE.

A s obzirom na to da je šef Mercedes-Benza Ola Källenius uvjerio dioničare da će firma nastaviti proizvoditi električne i motore s unutarnjim izgaranjem u doglednoj budućnosti, ukidanje MB.EA platforme moglo bi produžiti postojanje modela kao što je S-Class dok prelazak na isključivo električna vozila ne postane izvediviji.

“Do kraja decenije električni automobili i hibridi činit će samo oko 50 posto prodaje”

“Mercedes-Benz će dosljedno stvarati preduslove za CO2 neutralan novi vozni park do 2039. godine”, navodi se u saopćenju Mercedesa.

“Očekujemo da će globalni udio električnih automobila i plug-in hibrida u našoj prodaji novih automobila dosegnuti do 50 posto u drugoj polovini ove decenije. Tempo transformacije određen je tržišnim uslovima i potrebama naših kupaca.

Izgradit ćemo savršen Mercedes za svaki zahtjev kupaca. U 2030-ima fleksibilno ćemo nuditi vozila s potpuno električnim pogonskim sistemom ili elektrificiranim visokotehnološkim motorom s unutrašnjim izgaranjem”, navodi se iz kompanije.

“Da bismo to postigli, učinili smo našu proizvodnju fleksibilnom u smislu pogonskih sistema. Za daljnji razvoj našeg portfelja proizvoda održivo ćemo koristiti efikasnosti između novih i postojećih modela. Svi novi modeli Mercedes-Benza zadovoljit će najviše zahtjeve naših kupaca”, zaključuje se u saopćenju poznatog njemačkog proizvođača automobila.