Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beograd

Veliki protesti ekoloških organizacija u Srbiji: Vlastima pare, građanima deponije

PXL_110921_34555174 (1)

Demonstranti su poručili da će uslijediti nove blokade, ukoliko se političari ogluše o njihove apele

Na protestu, koji je 11. septembra održan u Beogradu, predstavnici ekoloških organizacija zatražili su od vlasti u Srbiji zaštitu od, kako su naveli, zagađivača.

Demonstranti su, nakon skupa i govora ispred Skupštine Srbije, na oko sat vremena blokirali Brankov most, jedan od najvažnijih u Beogradu, i poručili da će uslijediti nove blokade, ukoliko se političari ogluše o njihove apele.

Protest je organizovalo nekoliko desetina ekoloških organizacija, zabrinutih za životnu sredinu u Srbiji, kao i politiku zvaničnika po tom pitanju, piše RSE.

Hemičar Nenad Kostić rekao je tokom govora ispred Skupštine Srbije da ne postoji “zeleno” rudarstvo.

„Pokazivali su nam idilične fotografije rudnika, a poslije sam saznao da su to fotografije tuđih rudnika, ne rudnika Rio Tinto. Shvatio sam da kompanija ne radi na zaštiti životne sredine nego na reklami“, rekao je Kostić.

Kompanija Rio Tinto započela je istraživanja u zapadnoj Srbiji, gdje je otkrivena ruda jadarit, kombinaciju litijuma i bora. Kako je najavljeno, kompanija bi trebalo da započne izgradnju rudnika za preradu te rude, što je izazvalo nezadovoljstvo ekoloških aktivista.

Nakon pritiska javnosti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je u julu da će po ovom pitanju biti organizovan referendum.

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je tokom svog govora da ne razumije zašto treba kopati litijum u Srbiji, niti kako se to nekome isplati.

“Nama smeta što bi neko uništio hektare zemljišta kod Loznice, napravio deponije. Stranci dolaze i kupuju zemljište od uplašenih i neinfromisanih ljudi”, rekao je Ristić.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ pozvao je okupljene da odaju minutom ćutanja počast za sve nestale rijeke i preminule u Srbiji od zagađenog vazduha.

„Skupili smo se ovde da kažemo ne onima kojima umjesto maline i meda nude koncentrovanu sumpornu kiselinu, ko to truje Srbiju – (kinesku kompaniju) Linglong, (kineski) Ziđin, Rio Tinto ili možda neko mnogo otrovniji?“, rekao je Jovanović.

Naučna savjetnica sa Instituta za hemiju, Dragana Đorđević, rekla je da se jalovišta rudnika zagađuju vijekovima.

“Građani Bora udišu koktele toksičnih supstanci, a jalovišta rudnika zagađuju se vijekovima, borska rijeka je zato mrtva rijeka”, rekla je.