Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Srbije

Vučić najavio dokaze o dešavanjima u Banjskoj “u naredna 24 sata”

aleksandar vucic
Foto: Milos Tesic/ATAImages/Pixsell/ Arhiva
Aleksandar Vučić

Dan ranije, Vučić je izjavio da nema namjeru da naredi vojsci da pređe granicu sa Kosovom i da će povući snage Srbije iz tog područja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 1. oktobra da će “u roku od 24 sata” javnosti biti predstavljeni dokazi i iskazi očevidaca koji su bili na licu mjesta u Banjskoj na sjeveru Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je u videu objavljenom na Instagramu naveo da se “Srbija neće smiriti dok se ne sazna istina o tome šta se dogodilo u Banjskoj” gdje je ubijen albanski policajac i najmanje trojica Srba.

“Kada je osmorica policajaca ubijeno u Sjevernoj Makedoniji, to nisu bili teroristi. Ali kada je albanski policajac, koji nije ni trebao da bude na tom mjestu, ubijen, svi Srbi do četrnaestog koljena moraju da budu istraženi, pohapšeni i ubijeni”, naveo je Vučić.

Dan ranije, Vučić je izjavio da nema namjeru da naredi vojsci da pređe granicu sa Kosovom i da će povući snage Srbije iz tog područja.

“Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000”, rekao je Vučić za Financial Times.

Vlada u Prištini pozvala je vlasti Srbije kasno 30. septembra da povuku svoje vojne trupe s granične linije s Kosovom.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u 29. septembra pozvale Srbiju da povuče trupe s granice, nazvavši njihov potez “veoma destabilizirajućim razvojem događaja”.

Isti apel Evropska unija uputila je Srbiji dan kasnije, u subotu, putem svog šefa diplomatije Josepa Borrella.

Do raspoređivanja srpskih trupa duž granice sa Kosovom dolazi nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad koja negira bilo kakvu povezanost.

Policiju Kosova je tog dana napala grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što je pokušala da ukloni barikadu od dva kamiona postavljenu u pravcu sela Banjska.

Tada je ubijen policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povrijeđeno.

U razmjeni vatre policija je ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti, dok je njih šest uhapšeno. Dan kasnije, 25. septembra u Banjskoj je uhapšeno još dvoje.