Globus

trostruko ubistvo u splitu

Zavadlav na početku suđenja namignuo pa rekao: Generalno se ne osjećam krivim

12/08/2020
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Optužnica Županijskoga državnog odvjetništva Zavadlava tereti da je 11. januara ove godine u Varošu s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25)

Suđenje Filipu Zavadlavu (25), optuženomu za trostruko teško ubistvo u Splitu početkom ove godine, počelo je danas u 9 sati u Velikoj dvorani splitskoga Županijskog suda koji je pod opsadom policije zbog toga.

Zavadlav je na početku suđenja namignuo fotoreporterima. Vezane su mu ruke i noge, na rukama ima rukavice, a na licu masku.

Nakon što mu je pročitana optužnica, rekao je da se zasad ne bi izjašnjavao o krivnji, iako je prvo sudskom vijeću rekao kako se generalno ne osjeća krivim.

Raspravu koja je, osim u srijedu, zakazana i u četvrtak u isto vrijeme, vodit će sutkinja Višnja Strinić, a očekuje se kako će tokom dokaznoga postupka, među ostalim, biti saslušana 23 svjedoka među kojima su i njegovi roditelji. Zavadlav će na svoje suđenje dolaziti iz zatvora u Gospiću, gdje je završio nakon što je bio na promatranju u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici, gdje mu je utvrđeno da ima poremećaj ličnosti. Na nedavno održanom pripremnom ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, Zavadlav je šutio.

Branitelj optuženoga advokat Branko Šerić jutros je u izjavi za Hinu rekao kako glavna rasprava počinje čitanjem optužnice i izjašnjenjem o krivnji. Napomenuo je da će kao svjedoci, njih pet, biti saslušane porodice žrtava i još dva svjedoka. “Nadam se da su pozivi uredni i da će se rasprava održati”, poručio je Šerić.

Na pitanje hoće li Zavadlava nakon rasprave vraćati u gospićki zatvor, s obzirom da je sljedeća rasprava u četvrtak, te je li to sve skupo za državu, advokat je odgovorio da ništa nije skupo. Kad bi inače sudovi radili ažurno onda ne mora biti skupo, dodao je.

Najgore je kada nešto ide sporo, onda je još skuplje. Dakle, ažurnost po cijenu da ga se vozi iz Gospića i cijena goriva u dva pravca nije nikakva cijena. Mislim da će tempo procesa biti brz i da će u četiri ili pet ročišta završiti dokazni postupak”, kazao je Šerić.

Upitan, odgovorio je i da mu je teško reći u kakvom je stanju Zavadlav, jer mu je ponašanje nepredvidivo.

Suđenje se održava pod mjerama velikoga osiguranja, a od ranoga jutra je oko i unutar zgrade suda puno policije, uglavnom u civilu. Suđenje prati i nekoliko građana koji su prethodno Zavadlavu davali podršku.

Optužnica Županijskoga državnog odvjetništva Zavadlava tereti da je 11. januara ove godine u Varošu s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubistva nalazili na motorima. Osim za trostruko teško ubistvo, tereti ga se i za nedopušteno držanje oružja i za općeopasnu radnju. Za ta kaznena djela zakonodavac predviđa maksimalnu zatvorsku kaznu u trajanju od 50 godina.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.