Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarsko proljeće

Izložba “Daljine” Mirjane Drežnjak Naletilić u utorak u Kosači

izlozba daljine
Foto: MH Mostar

Izložba “Daljine” nastavak je dugogodišnjeg likovnog istraživanja ciklusa Otoci

U sklopu Mostarskog proljeća 2024. – XXVI. Dana Matice hrvatske u Mostaru, u utorak, 30. aprila, u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosače bit će upriličena izložba “Daljine” Mirjane Drežnjak Naletilić.

Mirjana Drežnjak Naletilić rođena je u Prozor-Rami, 1975. Živi i radi u Mostaru. Imala je pet samostalnih izložbi i više od stotinu grupnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji, JAR-u, Egiptu, Maleziji, itd. Radi u srednjoj umjetničkoj školi “Gabrijel Jurkić” u Mostaru kao profesor grafike. Autorica je nekoliko školskih udžbenika i radnih materijala za likovnu kulturu. Uz to, voditeljica je likovne radionice za djecu uzrasta od 5 do 12 godina i dugogodišnja asistentica na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru za predmet Umjetnost, kršćanska ikonografija i likovno izražavanje.

Njen ciklus radova o otocima istražuje bajkovite obrise Mediterana, čupajući ih iz svakodnevnice, stvarajući nove jedinstvene svjetove, uhvaćene u vječnom plesu čovjeka i prirode. Čempresi, otoci i čamci samo nagovještavaju pretpostavku mora i prostora. Svijet je to mašte i alegorije koji nas vodi imaginarnim pejzažima i našim unutarnjim refleksijama.

Izložba “Daljine” nastavak je dugogodišnjeg likovnog istraživanja ciklusa Otoci.

Kako sama autorica kaže, za nju je otok predmet divljenja, usidren u moru, odolijeva i suncu i burama.

“Ovdje ga uspoređujem s čovjekom koji je u modernom svijetu sve više kao otok, često osamljen sa svojim burama i olujama, čeka sunce i ne shvaća da ga more (život) ne razdvaja nego povezuje s drugima”, rekla je Drežnjak Naletilić.