Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Balet “Don Quijote” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Balet Don Quijote

Baletna predstava rađena na temelju jednog od najvećih književnih djela u historiji svjetske literature “Don Quijote”……španskog pisca Miguela de Cervantesa, na koju koreografski i rediteljski potpis stavlja gost iz Francuske Ronald Savković, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo će biti izvedena u utorak, 16. maja, 2017. sa početkom u 19:30h.

Kao predložak za baletni libreto izabrana je jedna epizoda o ljubavi Basilia i Quiterije iz drugog dijela Cervantesovog romana, u kojoj se govori o tome kako je lukavi mladić Basilio na prevaru dobio ruku svoje drage Quitarije, unatoč tome što ju je njen otac odlučio dobro
Značajno je istaknuti da uz domće soliste i ansambl Baleta NPS, svoj doprinos na sceni NPS, dat ćePetar Dorčevski koji će utjeloviti ulogu Basilia.

Petar Đorčevski, baletski igrač

Rođen je u Srbiji. Svoje prve baletske korake naučio je u baletskoj školi „Lujo Davičo“ u Beogradu kod profesorice Mirjane Nesić. Već u toku svoga baletskog školovanja bio je angažovan u Narodnom pozorištu Beograd i učestvovao u predstavama „Don Quijote“, „Labudovo jezero“, „Romeo i Julija“, „Uspavana ljepotica“, „Onjegin“ itd. Usavršavao se u baletskoj školi „Princess Grace Academy“ u Monaku (2004). Iste godine upisuje je baletsku školu Bečke državne opere, gdje je plesao u Balanšinovoj produkciji i u baletu „Prazan prostor“ koreografa Renata Zanella. Sezonu 2005/2006 proveo je u Državnoj i Narodnoj operi u Beču i igrao u predstavama „Alisa u zemlji čuda“, „Coppelia“, „Uspavana ljepotica“ i „Spartakus“.

Sljedeće sezone angažovan je u Slovačkom narodnom pozorištu gdje pleše u „Bajaderi“, „Le Corsaire“, „Labudovom jezeru“, „Krcku oraščiću“, „Spartakusu“, „Uspavanoj ljepotici“ i „Les Sylphides“. Bio je finalista Internacionalnog baletskog takmičenja u Beču. Član je SNG Opere i baleta Ljubljana od 2006. godine. Od 2013. gostujući je igrač u Balletu im Revier (Njemačka).

Plesao je predstavama:

„Ko je jači“, „Romeo i Julija“ (Romeo,Tybalt), „Arhitektura tišine“, „Tango za Rahmanjinova“, „Picko i Packo“ (Packo), „Mozart vs. Schumann“, „Labudovo jezero“ (Princ Seagfrid), „Bajadera“ (Solor), „Les Sylphides“(James), „Don Quijote“ (Basil), „Krcko oraščić“ (Princ), „Tristan i Izolda“ (Kralj Mark), „Apolon i muze“.

Dobitnik je nagrade „Lydia Wisiak“ za ulogu Tibalta u predstavi „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva i za solo u baletskoj večeri „Mozart vs. Schumann“.

Dramaturgiju i izbor tekstova uradio je Darko Lukić, scenografiju Josip Lovrenović, a raskošne kostime potpisuje Amna Kunovac – Zekić.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.