Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Beogradu počeo 46. filmski festival “FEST”

fest beograd

Proslavljeni mađarski redatelj Istvan Szabo, u Beogradu je, u petak navečer, otvorio 46. međunarodni filmski festival “FEST” na kojem će do 4. marta biti prikazano 116 filmova u 12 beogradskih kino dvorana.

Tokom svečanosti otvorenja festivala mađarski je redatelj i počasni gost Istvan Szabo primio priznanje “Beogradski pobjednik” za iznimni doprinos filmskoj umjetnosti.

– Hvala za nagradu, ali prava nagrada za mene je kad vidim ovoliko posjetitelja u kinu. Odavno mi se to nije dogodilo – kazao je Szabo pred prepunom dvoranom Sava centra, proglasivši otvorenim “46. FEST”.

Kako javlja agencja Hina, u glavnom takmičarskom programu festivala je 16 filmova iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libanona, Grčke, SAD-a, Rusije, Italije, Hrvatske i Švicarske.

Umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić ocijenio je kako će se pred publikom “s razlogom’ naći 116 premijera i 10 klasika jer su ih, kao je kazao, ‘snimali hrabri ljudi'”. Dodao je, kako je ‘FEST’ već nekoliko godina unazad nastoji prevladati regionalne okvire i izboriti se za važno mjesto na festivalskoj mapi Evrope.

Festival je počeo projekcijom filma “Tri plakata izvan grada” Martina McDonagha koji se ubraja među favorite za Oscara.

Do zatvaranja, 4. marta, publika će vidjeti 116 premijera u 13 programskih grupa uz ukupno 418 projekcija u tri takmičarske cjeline: Granice, Srpski film i Glavni program, a o nagradama će odlučivati šest žirija. Organizatori očekuju više od 40 uglednih gostiju iz svijeta filma, a prije početka FEST-a već je prodano oko 60.000 ulaznica.