Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervenisali vatrogasci

Majka u zaključanom, vrelom autu ostavila 18-mjesečnog dječaka

auto – spasavanje

Zaključili su kako se mališan “kuhao” duže od sat vremena prema podacima na ulaznoj kartici parkinga trgovinskog centra ostavljenoj na kontrolnoj ploči Nissana X-Traila

Stravična priča o dramatičnom spašavanju dječaka iz vrelog automobila dolazi iz engleskog mjestašca Saffron Walden u blizini Cambridgea. Naime, u subotu poslijepodne dok je ispred trgovačkog centra hodao parkiralištem, prolaznik je čuo dječju vrisku i plač iz zaključanog vozila, javlja Daily Mail.

Kad se približio jednom terencu ostavljenom na jakom suncu i temperaturi zraka od 25 stepeni, vidio je uplakano dijete zaključano u vreloj kabini .

Nije dvojio, već je odmah pozvao dežurne službe kako bi izvukli 18-mjesečnog dječaka iz terenca koji je proživljavao pravu agoniju.

Ubrzo su stigli vatrogasci koji su razbili prednje staklo na vratima kako bi izvukli mališana koji je bio zaključan i ostavljen sa svim podignutim staklima na automobilu.

Zaključili su kako se mališan “kuhao” duže od sat vremena prema podacima na ulaznoj kartici parkinga trgovinskog centra ostavljenoj na kontrolnoj ploči Nissana X-Traila.

Mnoštvo se okupilo kako bi pratilo operaciju spašavanja, a roditelji za koje se pretpostavljalo da su u obližnjem trgovačkom centru na porodičnom danu zabave, pozvani su nekoliko puta putem razglasa.

Svjedokinja Cheryl Thomas izjavila je – “Nevjerovatno! Da nisu došli vatrogasci i hitna pomoć pa izvukli uplakanog, izmućenog i dehidriranog dječaka iz vrelog auta ko zna kako bi završila ova priča. Ovo je gore od horora!”

Kada se majka koja je za ruku je držala nešto starijeg dječaka napokon pojavila, sve je već bilo gotovo, a prema izjavama svjedoka, nije pokazivala nikakve emocije već je čak bila bijesna na vatrogasce jer su razbili staklo na njenom terencu.

Dok je dječak primao prvu pomoć u kolima hitne, policija je s nesmotrenom majkom razgovarala duže od pola sata te joj je ipak dopustila da otiđe s dječakom kući, no ne treba sumnjati kako će joj uskoro na vrata pokucati djelatnici socijalne službe.

Prema podacima udruge Child Safety Europe temperatura u unutrašnjosti vozila na vanjskih 25 stepeni  Celzija svakih 15 minuta raste od 10 do 15 stepeni, a spušteni prozori pritom uopće značajno ne umanjuje te brojke.

Prvi se znaci hipertermije mogu pojaviti za samo nekoliko minuta, dok smrt u većini slučajeva nastupa za samo dva sata.

Tako se na samo 22 stepena Celzijevih u automobilu ostavljenom na suncu u kabini, već nakon samo sat vremena stvara smrtonosnih 47 stepeni.

Kada ljudsko tijelo dosegne temperaturu iznad 40 stepeni, funkcioniranje brojnih organa postaje otežano, dok je kod djece to još izraženije jer se njihova tijela zagrijavaju tri do pet puta brže.

Glasnogovornik vatrogasne i spasilačke službe okruga Essex izjavio je – ‘Vatrogasci su pozvani na poziv građana zbog malenog djeteta zaključanog u automobil u Common Hillu, Saffron Walden, jučer u 16 sati.

‘Posada je uspjela brzo izvući dijete radeći zajedno s bolničarima i policijom Essexa.

“Nevjerovatno je opasno ostaviti dijete u autu u ovo doba godine kad su vrućine nesnosne. Nemojte riskirati, ne radite to čak ni na minutu”, izjavio je za lokalne medije.