Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proslava u Zemaljskom muzeju povodom nagrade Europa Nostre

zemaljski-muzej-proslava6
FOTO: I. Kralj

Lokalna proslava nagrade za uposlenike i aktiviste Zemaljskog muzeja BiH dobitnike prestižnog Grand Prix 2016 za kulturno naslijeđe kojeg zajednički dodjeljuju Evropska komisija i Europa Nostra održana je danas u prostorijama Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Zemaljski muzej BiH nagrađen je u kategoriji Predanost radu, a nagrada je značajna i u pogledu toga da su nagrađeni dobili 10.000 eura.

Evropska komisija i Europa Nostra su početkom aprila ove godine objavili dobitnike ovogodišnje EU nagrade za kulturno naslijeđe – nagrade Europa Nostra, najveće evropske nagrade u oblasti naslijeđa.

Aida Kalender, programska direktorica Udruženja građana “Akcija” istakla je da su presretni da je Europa Nostra odlučila da upravo u Sarajevu proslavi jednu od nagrada “Europa Nostra za 2016” koju su zajednički dobili uposlenici Zemaljaskog muzeja u BiH i aktivisti Udruženja građana “Akcija”.

zemaljski-muzej-proslava1

Podsjetila je da su u julu, augustu i septembru prošle godine pokrenuli veliku građansku kampanju “Ja sam muzej” u kojoj su prvenstveno željeli ispričati priču radnika Muzeja.

“Ova priča radnika koji su skoro tri godine dolazili u Muzej unatoč činjenici da je on bio zatvoren, čuvali zgrade, kolekcije i uspjeli sačuvati Muzej uprkos užasnim uslovima u kojima su radili, bez grijanja, je dotakla srca bh. građana koji su se poslije odazvali na naš poziv da dežuraju u Muzeju”, naglasila je Kalender.

Tokom 45 dana, prema njenim riječima, kroz Muzej je prošlo oko 5.000 građana iz cijele BiH, ali i regiona. Kalender je poručila da je najveća satisfakcija bila da je Muzej konačno ponovo otvoren 15. septembra prošle godine.

“I priznanje Europa Nostre koje je uslijedilo nekoliko mjeseci kasnije za požrtvovanost radu, tako se zove ta kategorija, zapravo je velika čast i priznanje da smo zaista uradili nešto vrijedno, nešto dobro. Naročito je važno da ovo priznanje dolazi izvan BiH i od strane renomiranih stručnjaka iz oblasti kulturnog naslijeđa”, pojasnila je Kalender.

 

zemaljski-muzej-proslava2

Međutim, ono što je za njih važno i što žele poručiti današnjoj proslavom, istakla je, jeste poruka koja treba doći do bh. političara koji mogu donijeti odluku i konačno riješiti problem Zemaljskog muzeja.

“Potrebno je još uvijek riješiti pravni status institucije da bi onda sa sigurnošću mogli reći da je problem Muzeja riješen. Pozivam sve naše političare da što prije djeluju i da ove godine donesu pravna rješenja za status ovih instutucija”, pojasnila je Kalender.

Dodala je da je dobra vijest da građani i turisti masovno posjećuju Zemaljski muzej i da se posjeta jako povećala, posebno u prvim mjesecima nakon ponovnog otvaranja.

zemaljski-muzej-proslava3

Generalni sekretar Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović poručila je da je ovo jedna najznačajnija evropska nagrada u oblasti kulturne baštine i žiri Europa Nostre je bio impresioniran entuzijazmom i požrtvovanjem uposlenika Zemaljskog muzeja u Sarajevu koji u veoma teškim okolnostima nisu digli ruke već se pretvorili “u anđele čuvare ovog muzeja”.

“Danju i noću su dolazili ovdje, čuvali muzej, kolekciju ovog muzeja i svojim znanjem i požrtvovanjem doprinijeli da se ovaj muzej ponovo otvori. Žiri je također bio impresioniran time što je Udruženje ”Akcija” pokrenulo fantastičnu kampanju ‘Ja sam muzej’ i uspjelo da mobilizira toliki broj građana”, pojasnila je Mihailović.

Prema njenim riječima, kampanja je bila kreativna, pozitivna i to je ono što je veoma važno.

zemaljski-muzej-proslava4

“I to je poruka Europa Nostre čitavoj Evropi kroz kulturu, zaštitu kulturne baštine možemo čitavoj Evropi dati pozitivnu poruku da je kulturna baština ono što nas povezuje, koja nam omogućuje da bolje poznajemo jedni druge, da poznajemo sami sebe i na taj način da budemo bolje spremni za evropsku budućnost ovog prostora i ostvarenje tog evropskog sna”, istakla je Mihailović.

Podsjetila je da su dobitnici Evropske nagrade za naslijeđe 2016. proslavljeni 24. maja ove godine u historijskom Zarzuela teatru u Madridu.

“Nagrada je objelodanjena u Madridu. Međutim, prava nagrada nije bila u Madridu nego se održava danas u Sarajevu jer ovdje treba proslaviti zajedno, sa uposlenicima muzeja i svim građanima koji su doprinijeli tome da se privuče pažnja ne samo u BiH nego cijele Evrope o značaju ovog muzeja, kolekcije”, dodala je Mihailović.

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić kazao je da “su oni u fokusu posljednjih nekoliko godina”.

zemaljski-muzej-proslava2

“To kao što znate nije promijenilo ništa što se tiče unutrašnjih odnosa u BiH, pravni status muzeja je neriješen, finansijski status je neriješen. To što mi radimo i što činimo velike napore da se situacija promijeni, ona se jeste promijenila”, istakao je Sijarić.

Podsjetio je da su nedavno imali rezultate i da oni pokazuju duplo više posjeta i duplo veću zaradu. Sijarić je mišljenja da zarađuju više novca nego sve ostale kulturne institucije u BiH zajedno.

“Ali radnici primaju platu iz 2013. Znači, to nisu rješenja ali to nije izgovor da se ne radi”, naglasio je Sijarić.

Govoreći o deset hiljada eura koje je podrazumijevala ova nagrada Sijarić je kazao da je ovaj novac legao na račun Muzeja i utopio se u onu “masu kojom raspolažu na svakodnevnoj osnovi”.

zemaljski-muzej-proslava5

“Iz te mase zadovoljavamo obaveze prema državi i radnicima i ulažemo u stvari kao što je digitalizacija. Nažalost, još smo sa dugovanjima i platama u 2013. godini i to su milionski iznosi. Muzej svojim uposlenicima duguje blizu tri miliona maraka i taj problem neće nestati kao što ja uvijek i kažem treba se riješiti”, pojasnio je Sijarić.

Tih 10.000 eura, prema njegovim riječima, ima simboličnu vrijednost.

U sklopu današnje proslave bit će održan i mini-koncert Jordija Savallija.