Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izabrani članovi Zajedničke komisije oba doma parlamenta za usaglašavanje akata

dom naroda fbih (2)

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH izabrani su članovi Zajedničke komisije oba doma parlamenta za usaglašavanje akata.

Iz Kluba Hrvata izabrani su Lidija Bradara i Tomislav Martinović, iz Kluba Bošnjaka Jasenko Tufekčić i Osman Ćatić, a iz Kluba Srba Slaviša Šućur i Drago Puzigaća.

Jedan od prvih zadataka ove komisije bit će razmatranje zahtjeva Kluba Srba za pokretanje procedure vitalnog nacionalnog interesa u vezi s predloženim izmjenama Zakona o državnoj službi FBiH.

Deset srpskih delegata iz SDP-a, DF-a i SNSD-a potpisalo je zahtjev, te je za usvajanje ovog zakona osim opće većine potrebna i većina iz svakog kluba.

– Ukoliko Zajednička komisija ne postigne saglasnost, pitanje se prosljeđuje Ustavnom sudu Federacije BiH da donese konačnu odluku da li se predmetni zakon odnosi na vitalni interes jednog od konstitutivnih naroda – kazala je predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara.

Ukoliko Sud donese pozitivnu odluku o vitalnom interesu taj zakon se smatra neusvojenim, te se dokument vraća predlagaču koji treba pokrenuti novu proceduru. U tom slučaju predlagač ne može ponovo dostaviti isti tekst zakona, propisa ili akta.

S druge strane, ako Sud odluči da se predmetni zakon ne odnosi na vitalni interes, smatra se da je zakon usvoje, odnosno bit će usvojen prostom većinom.

U obrazloženju Vlade FBiH navodi se da je izmjene Zakona o državnoj službi FBiH potrebno donijeti radi reorganizacije javne uprave u FBiH, odnosno da se državna služba učini racionalnijom i efikasnijom, što je u skladu s Reformskom agendom za period 2015-2018 godine.

Zakon uvodi odredbu koja propisuje da se rukovodeći državni službenici, izuzev savjetnika, u tijelima državne službe zapošljavaju putem javnog konkursa koji provodi tijelo državne službe koje ga upošljava radi transparentnosti i zakonitosti procedure njihovog upošljavanja.