Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stomatolog iz Turske

Avion popravio na terasi i leti njim skoro 30 godina

stomatolog avion

Član je Kluba za sportsku avijaciju u Samsunu, a stečena znanja i iskustva voli prenositi mladima

Stomatolog iz Samsuna, u Turskoj, Aytekin Turgut (72), skoro tri decenije leti avionom iz 1950. godine kojeg je popravio na terasi kuće, javlja Anadolu Agency (AA).

Turgut je 1989. dobio pilotsku dozvolu i iste godine od Agencije za avijaciju Turske (THK) kupio avion model Piper PA iz 1950. godine.

Letjelicu je rastavio i pomoću krana prebacio na terasu trospratnice. Nakon osam mjeseci zahtjevnog rada, avionu je vraćen prvobitni izgled.

Nakon što je avion postao operativan, Turgut ga je kranom spustio s terase i prebacio do nekadašnjeg aerodroma u Samsunu.

Kasnije je avion prebačen do piste Više škole za civilnu avijaciju Univerziteta u Samsunu, a Turgut od tada koristi svaku priliku za letenje.

Član je Kluba za sportsku avijaciju u Samsunu, a stečena znanja i iskustva voli prenositi mladima.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) pojasnio je kako je letenje njegova najveća ljubav i da je želio ostvariti snove zbog čega je i kupio avion.

”Kao dijete sam sanjao da budem pilot. Volim letjeti. Postao sam stomatolog i kasnije sam želio iskoristiti slobodno vrijeme i ostvariti san iz djetinjstva”, kazao je Turgut.

Dodao je kako nije imao adekvatan prostor za skladištenje aviona kojeg je kupio, zbog čega ga je počeo popravljati na terasi kuće. Avion je u potpunosti obnovio i doveo u operativno stanje. U ostvarivanju sna pomogle su mu i kolege tehničari.

Istakao je kako mu niko nije vjerovao da je avion popravio na terasi.

“Kad sam ga tek kupio bio je u veoma lošem stanju. Svaki djelić sam uzeo u ruke. Najveća podrška su mi bila supruga i djeca. Zajedno smo radili. Kada nisam imao pacijenata, trčao bih kući da popravljam avion”, rekao je Turgut.

Dodao je kako su krila namontirana na aerodromu nakon čega je obavljen i testni let.

“Nakon toga sam počeo redovno letjeti. Uprkos poodmaklim godinama, letim skoro 30 godina. To me čini zdravim”, rekao je Turgut koji namjerava letjeti sve dok to bude mogao.

Ljubav prema letenju prenio je i na djecu. Jedan sin je danas pilot u privatnoj aviokompaniji, a drugi skače s padobranom kad god je to moguće.