Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inicijativa REKOM

Grabar-Kitarović odbija sastanak s Natašom Kandić

kolinda

Nataša Kandić je jedna od rijetkih aktivistica za ljudska prava koja već desetljećima potiče javnost i institucije Srbije da se suoče sa zločinima

Direktorica Fonda za humanitarno pravo Beograd i zagovornica Inicijative za REKOM, Nataša Kandić, aktivistica koja od početaka devedesetih godina radi na pravdi za sve žrtve ratnih zločina nije dobila zeleno svjetlo da razgovara sa hrvatskom predsjendicom Kolindom Grabar-Kitarović, ni nakon što je za to u ured Predsjednice zamobla upućivana više puta.

Inicijativa REKOM, stoga u saopćenju, koje potpisuje Eugen Jakovčić, izražava nezadovoljstvo činjenicom da predsjednica RH nema vremena ni volje za razgovor o regionalnoj suradnji na kažnjavanju ratnih zločina.

Za REKOM je neprihvatljivo obrazloženje s Pantovčaka da “utvrđivanje činjenica o žrtvama i ratnim zločinima počinjenim tokom ratova devedesetih nije u nadležnosti predsjednice Republike Hrvatske”.

Nataša Kandić je jedna od rijetkih aktivistica za ljudska prava koja već desetljećima potiče javnost i institucije Srbije da se suoče sa zločinima počinjenim tokom devedesetih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu. Sa svojim kolegama u Fondu za humanitarno pravo Beograd “najodgovornija” je, navodi se u saopćenju REKOM-a, što su se institucije Republike Srbije u rijetkim suđenjima pozabavile procesuiranjem ratnih zločina počinjenih u Vukovaru, Ovčari, Lovasu, Sotinu… Kandić je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir 2018.

REKOM, u čije ime je Nataša Kandić tražila prijem kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, je inicijativa koja zagovara osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenih na teritoriju nekadašnje SFRJ od 1991.do 2001., napominje se u saopćenju Inicijative koja je osnovana 2006. Pokrenule su je organizacije civilnog društva s područja ex- Jugoslavije,  “razvijajući mrežu za podršku ideji o službenom regionalnom popisu ratnih žrtava i utvrđivnju činjenica o ratnim zločinima kao neizostavnim uvjetima regionalne suradnje i pomirenja”.

Nataša Kandić u jednom od svojih obraćanja predsjednici Grabar-Kitarović, posebno ističe kako je prošlo 27 godina od početka ratova u kojima je, stoji u saopćenju REKOM-a, ubijeno najmanje 130.000 žrtava, a sudbina 10.000 ljudi još nije razjašnjena. Stoga, kaže se, regionalna suradnja svih zemalja u regiji nema alternativu, „ako istinski želimo riješiti teško nasljeđe devedesetih.“