Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Kosova

Haradinaj poslao poruku BiH

Ramush-Haradinaj-12_BIG

On je dodao da odluka Vlade Kosova nije donijeta kako bi se povrijedili odnosi između naroda

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da su takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvedene kao pritisak da ove dvije zemlje priznaju Kosovo i podvukao da nisu uperene protiv naroda tih država.

– Želimo da nas Srbija prizna poslije ovakvog našeg djelovanja. Oni imaju potrebe za našim tržištem, a mi za priznanjem, ali isto tako želimo da olakšamo i Bosni da sutra donese odluku o priznanju Kosova, zato što mi nemamo otvorenih pitanja s Bosnom i ne želimo da ih povrijedimo ovom odlukom, kazao je Haradinaj na predstavljanju izvještaja Ministarstva za regionalni razvoj, koje vodi Rasim Demiri iz bošnjačke zajednice, prenosi Beta.

Haradinaj je, govoreći o taksama koje je Kosovo uvelo Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i o odnosima sa BiH, kazao da je BiH zemlja koja zaslužuje poštovanje i partnerstvo s Kosovom.

On je dodao da odluka Vlade Kosova nije donijeta kako bi se povrijedili odnosi između naroda, već se radi o djelovanju koje se tiče dobijanja priznanja od te dvije države.