Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Potvrđena optužnica Mehmedu Dobrači za ratni zločin protiv civila

sud bih tuzilastvo

Postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe III Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Mehmeda Dobraču tereti da je počinio krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da je optuženi Mehmed Dobrača za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije BiH i Vojske Republike Srpske, na području opštine Rogatica i Goražda, od početka juna 1995. godine do kraja 1995. godine, u svojstvu referenta za štabno-bezbjednosne i vojno-policijske poslove pri organu bezbjednosti 81. divizije Armije BiH od početka februara 1995. godine do druge polovine oktobra 1995. godine i pomoćnika komandanta za bezbjednost 81. divizije Armije BiH od druge polovine oktobra 1995. godine do kraja 1995. godine, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe III Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima i IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata od 12.8.1949. godine, oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, navodi se u saopćenju iz Suda BiH.