Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Satelitske snimke

Blokada zbog koronavirusa očistila zrak nad Evropom

zagadjenje_main_promo_reuters (1)

Novi snimci, koje je objavila Evropska svemirska agencija (ESA), a analizirao Evropski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustoću plina azot-dioksida

Od uvođenja mjera ograničavanja kretanja i aktivnosti zbog koronavirusa, u urbanim područjima širom Evrope smanjen je nivo zagađenosti zraka, pokazuju u ponedjeljak najnovije satelitske snimke.

Snimke satelita “Sentinel-5” pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. marta u velikim gradovima, među kojima su Brisel, Pariz, Madrid, Milan i Frankfurt, zabilježeno smanjenje prosječnog nivoa štetnog azot-dioksida u poređenju s istim razdobljem godinu ranije.

To se poklapa s uvođenjem mjera ograničenja cestovnog prometa, najvećeg izvora azot-dioksida, i smanjenjem proizvodnje u tvornicama koje ispuštaju štetne plinove u velikom broju evropskih zemalja uslijed pandemije korona virusa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Novi snimci, koje je objavila Evropska svemirska agencija (ESA), a analizirao Evropski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustoću plina azot-dioksida, koji može uzrokovati respiratorne probleme i rak.

Veća opasnost od zaraze
Dnevne vremenske prilike mogu utjecati na nivo zagađenosti atmosfere, pa satelitske snimke uzimaju 20-dnevni prosjek i zanemaruju podatke uzete za vrijeme oblačnih dana.

Podaci Evropske agencije za okoliš (EEA) pokazuju sličan trend u razdoblju od 16. do 22. marta.

U Madridu je prosječan nivo azot-dioksida pao za 56 posto na sedmičnom nivou, nakon što je španska Vlada 14. marta zabranila sva putovanja osim apsolutno nužnih.

EPHA ističe da ljudima koji žive u zagađenim gradovima prijeti veća opasnost od zaraze virusom COVID-19, jer produžena izloženost zraku lošeg kvaliteta može oslabiti imunološki sistem.

Kina je u februaru, kada je vlada uvela stroge mjere ograničenja kretanja radi suzbijanja epidemije korona virusa, također zabilježila pad nivoa zagađenja azot-dioksidom u gradovima.

Zagađeni zrak uzrok je oko 400.000 preuranjenih smrti svake godine u Evropi, podaci su EEA.