Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ednan Drljević

Pacijent iz Tešnja tek na trećem testiranju bio pozitivan na koronu

ednan drljevic (1)

Svi pacijenti koji su došli sa snimkom upale pluća, odmah su smješteni na našem odjelu u bolnici

Ukupno 38 osoba u Zeničko-dobojskom kantonu dosad je bilo pozitivno na koronavirus, od kojih je osam osoba već izliječeno, a u ovom se trenutku u izolaciji u 12 općina tog kantona nalazi 4.979 osoba.

Prema riječima načelnika Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Ednana Drljevića, na tom se odjelu od Covida-19 trenutno liječi 14 osoba, dok ih je sedam smješteno u depadansu KBZ-a Stacionar.

-Svi pacijenti koji su došli sa snimkom upale pluća, odmah su smješteni na našem odjelu u bolnici. Stigao nam je jedan takav pacijent iz Zavidovića i iz Tešnja, koji je na dva testiranja bio negativan i tek je na trećem testiranju bio pozitivan. Svi su pacijenti stabilni i na sreću za sada nemamo nikoga na respiratoru – kaže Drljević.

Kako navodi, i dalje imaju problem zbog činjenice da nekoliko pozitivnih osoba odbija da se smjesti u zdravstvene ustanove.

Do sada je u ZDK-u testirano 350 osoba, od kojih je 38 bilo pozitivno, a uskoro će se testiranja početi obavljati i u obje bolnice u ZDK-u.

-Činimo sve što je u našoj moći da što prije osposobimo, odnosno kompletiramo laboratorije u KBZ-u i Općoj bolnici Tešanj. Sada već i po dva dana čekamo rezultate za osobe koje su testirane, a to je puno vremena. Ne možemo toliko držati ljude – ističe Drljević.

On napominje da je danas, zajedno s ministrom zdravstva ZDK Adnanom Jupićem, boravio u Brezi i Visokom te su pomogali kolegama iz tamošnjih domova zdravlja da se što bolje pripreme za odbranu od koronavirusa.