Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jablanica

Obilježena 27. godišnjica stradanja Hrvata na Stipića livadi

stipica livada (1)

Član Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Jablanica Marinko Ljoljo kazao je kako je o stradanjima na Stipića livadi sve rečeno, napisano i izneseno pred one koji su, po njegovim riječima, trebali donijeti pravdu žrtvama no to se nije dogodilo

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na Stipića livadi, općina Jablanica, u utorak je obilježena 27. godišnjica stradanja vojnika HVO-a i civila hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na današnji dan 1993. godine.

Ivan Rogić iz organizacijskog odbora kazao je kako je prije 27 godina 39 osoba izgubilo život, a oni koji nisu ubijeni, oko dvije stotine mještana, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su proveli u zatočeništvu do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

– Među ubijenima bili su vojnici i 16 civila koji su ubijeni u općem napadu Armije BiH na području Doljana. Taj zločin dogodio se rano, oko 5 sati ujutro, ljudi su zatečeni i ubijani u krevetima na spavanju, u bijegu, u autima i na mjestu gdje su se dolazili napiti vode. Oni koji nisu ubijeni, mučeni su – kazao je Rogić.

Dodao je kako su stradali izgubili živote 10 kilometara od prve crte bojišnice.

– Nakon svih ovih godina možemo konstatirati da je bilo samo pojedinačne odgovornosti za ovaj zločin, međutim nikada u cijelosti nije bilo sagledano stanje što se to dogodilo prije 27 godina, što je malo čudno, i mislim da je vrijeme da se konačno i to dogodi – istaknuo je Rogić.

Član Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Jablanica Marinko Ljoljo kazao je kako je o stradanjima na Stipića livadi sve rečeno, napisano i izneseno pred one koji su, po njegovim riječima, trebali donijeti pravdu žrtvama no to se nije dogodilo.

– Žrtve su povrijeđene, ponižene, diskriminirane i odbačene. Pitanje koje se stalno postavlja i ponavlja je zašto nisu procesuirani zločini, a odgovor je nebriga. Nebriga prvenstveno žrtava stradalnika na čelu sa mnom, mogao sam dati mnogo više, trudio sam se, ali nedovoljno, kao i drugi. Krivo je i tužiteljstvo koje je na najnižem stupnju organizacije za ratne zločine, kako u Sarajevu, tako i u Haagu – kazao je Ljoljo.

Treći krivci su, poručio je, dužnosnici u društveno-političkim organizacijama i u vlasti.

– Apsolutno ništa nisu uradili kroz ovih 27 godina. Ja sve ovo pričam zbog onih što su dolje. Meni i nikome od nas žrtava ne treba nikakva slava, nego samo istina i nadam se da će ona doći – istaknuo je Ljoljo.