Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za razvoj mladih

KULT izdvojio više od tri miliona KM za inicijative mladih

Ilustracija-Arhiva_KULT

Pored direktne podrške inicijativama mladih, Institut podržava i mlade preduzetnike, organizacije koje rade s mladima i drugim ranjivim grupama, ali i institucije

Institut za razvoj mladih KULT već 18 godina radi na stvaranju boljih uslova života za mlade. U posljednjih petnaest godina Institut je izdvojio više od tri miliona KM za lokalne građanske inicijative mladih u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

U saopćenju Instituta za razvoj mladih KULT se navodi da su, zahvaljujući ovoj podršci, stotine mladih razvili vještine neophodne za kvalitetno pozicioniranje na tržištu rada, pokrenuli desetine društveno-odgovornih inicijativa od kojih korist imaju svi njihovi sugrađani i sugrađanke.

Također, očistili, a potom i educirali i potaknuli na odgovorno djelovanje hiljade svojih vršnjaka kada je riječ o očuvanju i zaštiti životne sredine. Provodili su zakonske mjere iz oblasti politika prema mladima u svojim zajednicama, osiguravali prostore za mlade i povezivali ih s drugim mladim iz cijele BiH, Evrope i svijeta.

Navodi se i da su pružali podršku osobama s poteškoćama u razvoju i drugim manjinskim grupama, te poticali druge na život bez diskriminacije.

– Često čujemo da su mladi budućnost. Međutim mi vjerujemo, a tako se i ponašamo da su mladi i sadašnjost, ali i prošlost. Nerijetko ne razumijemo mlade i zbog toga im ne ukazujemo dovoljno povjerenja i ne pružamo podršku kakvu zaslužuju. Mi u Institutu trudimo se promijeniti tu paradigmu i biti podrška mladima, koja im je prijeko potrebna za zdravo odrastanje i odgovorno djelovanje u društvu – izjavio je Aldin Alić, PR Instituta.

Dodao je da su mladi danas neophodni svakom sektoru, zbog svoje kreativnosti, informatičke pismenosti i brzog rješavanja problema.

Pored direktne podrške inicijativama mladih, Institut podržava i mlade preduzetnike, organizacije koje rade s mladima i drugim ranjivim grupama, ali i institucije.

– Opredijeljenost Instituta da nastavi biti najbolji mogući prijatelj mladima u BiH nastavit će se i u narednim godinama – navodi se u saopćenju.