Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatski seizmolozi

Nakon razornog Petrinju pogodilo još najmanje 16 potresa iznad tri stepena po Richteru

Od posljedica današnjeg zemljotresa u Hrvatskoj je život izgubilo najmanje sedam osoba. Još najmanje šest osoba je teško, a najmanje 20 je lakše povrijeđeno

Seizmološka služba Republike Hrvatske objavila je večeras da je grad i okolicu Petrinje pogodilo najmanje 16 naknadnih podrhtavanja tla jačine iznad tri stepena po Richteru koja su uslijedila nakon današnjeg razornog potresa magnitude 6,2 prema Richteru, javlja Anadolu Agency (AA).

Seizmografi su u 12,19 sati zabilježili razoran potres s epicentrom pet kilometara jugozapadno od Petrinje na dubini od 11.5 kilometara. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru.

Nakon tog potresa, uslijedilo je mnoštvo nešto slabijih potresa, a Seizmološka služba RH je u izvještaju navela sve naknadne potrese zabilježene do 18 sati.

Svi potresi zabilježeni su u Petrinji i okolici na dubini tla od pet do 10 kilometara, unutar četiri sata.

29.12.2020., Petrinja – Posljedice jakog potresa jacine 6.3 po Richteru pogodio je Petrinju, Sisak i okolicu te nanio veliku stetu. Ulice grada nocu koji je nastradao u potresuPhoto: Igor Kralj/PIXSELL

U vremenu od 12,23 do 12,58 sati zaredao se najveći broj naknadnih potresa, čak 10 – magnituda većih od 3 po Richteru.

Prvi koji je uslijedio nakon onog od 6,2 prema Richteru bio je i najjači u toj seriji – magnitude 4,55, a dogodio se u 12,23 sata.

U idućih sedam minuta, naredali su se potresi magnituda 3,85, 3,32 i 3,03.

Zadnji potres magnitude veće ili jednake 3 do 18 sati zabilježen je u 16,16 sati i bio je magnitude 3,47.

Od posljedica današnjeg zemljotresa u Hrvatskoj je život izgubilo najmanje sedam osoba. Još najmanje šest osoba je teško, a najmanje 20 je lakše povrijeđeno. Materijalna šteta je velika, a biće utvrđena tek nakon što nadležne službe utvrde stanje na terenu.

U toku su akcije pretrage i spašavanja iz ruševina.

Zemljotres se osjetio i u Bosni i Hercegovini, ali i u drugim susjednim zemljama, pa čak i do Njemačke.