Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Odgovor sindikata: Ne odustajemo od zahtjeva

hnk medicinari (1)

Sindikalisti su za ponedjeljak, ako se nešto značajno ne promijeni, najavili najmasovniji protest dosad

Sve što se danas moglo čuti na konferenciji za medije Ministarstva zdravstva HNK-a po pitanju zahtjeva sindikata koji okupljaju zdravstvene radnike u ovom kantonu, predstavnici dvaju sindikata koji se mjesecima bore za novi kolektivni ugovor nazvali su marifetlucima ministrovog pomoćnika, uz poruke da sigurno neće odustati od dosadašnjih zahtjeva.

“Gospodin Vujica nije ovlašten da govori bilo šta o pregovorima, jer niti je imenovan u pregovarački tim. Priča napamet i bezveze drži konferencije“, kazao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković.

Česta pisana komunikacija za Ministarstvom zdravstva Federacije BiH, samo je način da kantonalna vlast jeftino kupi vrijeme i poveća pritisak na zdravstvene radnike, smatraju u sindikatima.

“Ponovo su tražili mišljenje Federalnog ministra o tome da li neko može ili ne može biti član pregovaračkog tima. Naravno da tako ne može, jer to je direktno miješanje u sami sindikat. Nas ne zanima ko će biti u njihovom pregovaračkom timu“, dodao je predsjednik Sindikata zaposlenih u SKB Mostar Ivica Anić, dodajući i da za vlast sporni članovi tima nisu angažirani kao članovi reprezentativnog sindikata, već kao pravni i ekonomski stručnjaci.

Sindikalisti su za ponedjeljak, ako se nešto značajno ne promijeni, najavili najmasovniji protest dosad.

Podsjećamo, generalni štrajk sa malim prekidom naloženim od suda, traje od 10. decembra prošle godine. Od tada zdravstveni radnici u hercegovačkim ustanovama rade samo poslove koje su zakonom dužni i za slučaj štrajka. Dosad su se žalili i na izostanak solidarnosti od dijela ljekara.