Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ljubljana

Kompletan državni vrh Slovenije vakcinisan AstraZenecom

astrazeneca slovenija5 (1)

Vakcinu protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca danas su u Ljubljani primili i slovenski političari, uključujući premijera Janeza Janšu, predsjednika Slovenije Boruta Pahora, predsjednika Parlamenta Igora Zorčiča i predsjednika Državnog vijeća Alojzu Kovšca

Vakcinu protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca danas su u Ljubljani primili i slovenski političari, uključujući premijera Janeza Janšu, predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, predsjednika Parlamenta Igora Zorčiča i predsjednika Državnog vijeća Alojzu Kovšca, javlja Anadolu Agency (AA).

Vakcinu u Zdravstvenom domu Ljubljana primili su i brojni drugi građani koji su u redovima čekali vakcinaciju.

Ljudi su čekali svoj red sjedeći na stolicama, pritom se pridržavajući primjerene fizičke distance i drugih epidemioloških mjera.

Premijer Janša

Premijer Janša

Nakon kratkotrajne preventivne obustave vakcinacije AstraZenecinim vakcinama, Slovenija je u petak opet dozvolila upotrebu ove vakcine nakon što je Evropska agencija za lijekove (EMA) objavila da je vakcina sigurna i efikasna.

Predsjednik Pahor

Predsjednik Pahor

Vakcinacija protiv koronavirusa u Sloveniji počela je krajem decembra prošle godine, a prvi su je primili penzionisani nadbiskup Franc Kramberger, Angelca Butenko i Jože Pelko.

Kako je saopštila Vlada Slovenije, oni su vakcinisani u domovima za starije osobe u Lenartu, Ljubljani i Rogaškoj Slatini.

Prema podacima portala “Worldometer”, dosad je u Sloveniji zabilježeno 204.482 zaraženih koronavirusom, 3.961 smrtni slučaj povezan s COVID-19 i 190.206 oporavljenih.