Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pitanje Tegeltiji

Emrić: Ko blokira usvajanje budžeta, je li u pitanju trgovina ili ucjena?

emric
Jasmin Emrić

Tegeltija je rekao da mu nije poznat razlog zbog kojeg novi prijedlog budžeta institucija BiH za 2021. godine nije uvršten na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH, te je podsjetio da je Vijeće ministara utvrdilo nacrt budžeta institucija BiH za 2021. godine i dostavilo ga Predsjedništvu BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Jasmin Emrić (NES) na današnjoj sjednici ovog doma pitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, da li je Vijeću ministara poznato zbog čega Predsjedništvo zadržava Nacrt budžeta, odnosno koji su stvarni razlozi da država Bosna i Hercegovina u okolnostima globalne pandemije, koja je još usložnjena migrantskom krizom, nema usvojen budžet i još uvijek je u režimu privremenog financiranja?

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

-Ko to blokira usvajanje budžeta za 2021. godinu, u koju svrhu i namjeru? Kakvi su ciljevi te blokade i šta se želi postići? Da li je u pitanju trgovina političke prirode, ucjena ili neki treći razlog? Javnost, ali i mi zastupnici moramo znati koji su to stvarni razlozi što Predsjedništvo BiH zaustavlja zakonodavni postupaka Nacrta budžeta za 2021. godinu ?- pitao je Emrić Tegeltiju .

Tegeltija je rekao da mu nije poznat razlog zbog kojeg novi prijedlog budžeta institucija BiH za 2021. godine nije uvršten na dnevni red sjednice Predsjedništva BiH, te je podsjetio da je Vijeće ministara utvrdilo nacrt budžeta institucija BiH za 2021. godine i dostavilo ga Predsjedništvu BiH, koje ga je vratilo s jasnim instrukcijama šta treba biti izmijenjeno, te da je Vijeće ministara ispoštovalo i tu obavezu.

Predsjedavajući Vijeća ministara kazao je i da on ne misli da bilo ko blokira donošenje budžeta nego smatra da postoji različito viđenje o izdvajanju sredstava za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa i plate zaposlenih u bh. institucijama.

Emrić je kazao da nije zadovoljan odgovorom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH , te da je zanimljivo da Tegeltija ne zna konkretne razloge zbog čega Predsjedništvo nije predložilo Nacrt budžeta za ovu godinu. Također, Emrić je ukazao na ozbiljnost ukupne ekonomske situacije i i negativnih globalnih utjecaja pandemije Covid19 na ekonomiju I privredu u našoj državi, te je kazao da se pad bruto domaćeg proizvoda u 2020. godini procjenjuje za 4,3 posto u odnosu na 2019.godinu, da je izvoz manji za 8,5posto, a uvoz je manji za 13,4 posto.

Emrić je iznio i podatak da je zbog pandemije 10. 135 osoba ostalo bez posla , da se industrijska proizvodnja smanjila za 6,1 posto, da sektori usluga, turizma i prometa trpe najveće štete, a pandemijske mjere su uzrokovale umanjenje poslovanja i do 70 posto u odnosu na period prije pandemije.

-Pored ovih negativnih pokazatelja kada dodamo ovu situaciju da država nema usvojen budžet i da

su sve aktivnosti i strukturalne reforme u stanju mirovanja onda ne vidim da se ičim može

opravdati očigledna odsutnost političke odgovornosti i postojeći nemar- kazao je Emrić pozvavši Predsjedništvo BiH da otkoči proces usvajanja budžeta za 2021. godinu.