Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

petogodišnji mandat

Antonio Guterres ponovo izabran na funkciju generalnog sekretara UN-a

Antonio_Guterres

Ističući kako se međunarodna zajednica nalazi pred brojnim izazovima, raskrsnicama i mijenjanju paradigmi, Guterres je kazao da postoji izbor da se krene ka slomu i vječnoj krizi ili da se izbori za zeleniju, sigurniju i bolju budućnost za sve

Generalna skupština Ujedinjenih nacija na današnjoj sjednici izglasala još jedan mandat generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom obraćanja u dvorani Generalne skupštine, Guterres se osvrnuo na njegov reizbor i zahvalio svim članicama na povjerenju koje su mu ukazale.

“Služenje Ujedinjenim nacijama neizmjerna je privilegija i najplemenitija dužnost”, kazao je Guterres.

Ističući kako se međunarodna zajednica nalazi pred brojnim izazovima, raskrsnicama i mijenjanju paradigmi, Guterres je kazao da postoji izbor da se krene ka slomu i vječnoj krizi ili da se izbori za zeleniju, sigurniju i bolju budućnost za sve.

Guterres će novi petogodišnji mandat na funkciji generalnog sekretara Ujedinjenih nacija započeti 1. januara 2022. godine. Guterres je na funkciju generalnog sekretara imenovan 2017. godine, a za novi petogodišnji mandat na toj funkciji ga je ponovo kandidirala njegova država Portugal. On je jedini od osam kandidata dobio podršku Vijeća sigurnosti UN-a.

Prethodno je tokom deset godina obnašao funkciju visokog komesara UN-a za izbjeglice, a u predstavljanju kandidature za novi mandat je kazao da će kao generalni sekretar biti pošten posrednik u rješavanju kriza i obnašati ulogu graditelja mostova.