Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici Vlade FBiH danas će posjetiti radnike Livnice čelika

BiH

livnica tuzla
Arhiva

Predstavnici Vlade Federacije BiH  posjetiće danas Tuzlu gdje će razgovarati sa radnicima Livnice čelika Tuzla i realizovati obećanu jednokratnu pomoć federalne Vlade, saopšteno je iz kabineta premijera FBiH.

U saopštenju se navodi da je Vlada FBiH pronašla rješenje za pomoć radnicima Livnice, te je, u skladu sa zakonom, juče pokušala isplatiti jednokratnu pomoć.

Riječ je o realizaciji dogovorenog sa sastanka koji su predstavnici Vlade FBiH održali 1. februara s predsjednikom Sindikata metalaca FBiH Bajrom Melezom i predstavnikom radnika Livnice čelika Tuzla i “Bosnia valves” Osmanom Sofićem.

“Međutim, Sofić je juče u sjedištu federalne Vlade u Sarajevu odbio da ovu novčanu pomoć radnicima realizuje”, navodi se u saopštenju.

Radnici “Livnice čelika” stupili su u štrajk glađu 24. januara, zahtijevajući rješavanje svog radnopravnog statusa i isplatu jednokratne pomoći u vidu isplate jedne plate.

Prema pisanju medija, radnici su posljednju platu dobili nakon što su sa radnicima drugih uništenih firmi sa područja Tuzlanskog kantona krenuli u decembru 2014. godine ka Hrvatskoj, dok radničke knjižice nisu dobili oko 18 mjeseci.

Preduzeće je u stečaju, nema ni menadžment, a nema ni osobe s kojom bi radnici mogli riješiti svoj radni status, pa čak ni dati otkaz kako bi pronašli drugi posao ili otišli u penziju.