Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Ovo su upute građanima koji se trebaju javljati u COVID ambulante i moraju u izolaciju

U posljednja 24sata u BiH je na covid-19 pozitivno 1.965 osoba
25.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U posljednja 24 sata u BiH je obradjen 5.651 test, a na koronavirus je pozitivno 1.965 osoba, sto je najvise od pocetka pandemije. Preminulo je jos 77 osoba, a prijavljena su 552 oporavka. Svakodnevno su velike guzve ispred Domova zdravlja kao i za drive-in testiranje. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Put pacijenta u COVID centru/ambulantama počinje tako što je potrebno prvo kontaktirati porodičnog ljekara, pedijatra ili ljekara školske medicine koji upućuju i najavljuju pacijenta za dolazak u COVID ambulantu

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo (KS) objavilo je uputu građanima koji se trebaju javljati u COVID ambulante, kao i upute za izolaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukoliko je ustanovljeno da je osoba pozitivna na COVID-19, ide u izolaciju bez obzira na vakcinalni status. Nužno je ostati kući najmanje deset dana (već se nalazi u izolaciji ili se javiti porodičnom ljekaru za određivanje dužine izolacije), a ako je riječ o asimptomatsko pozitivnom slučaju, izolacija se računa od datuma testiranja.

Objavljene su i upute ukoliko je osoba bila izložena COVID-19 (bliski kontakt sa pozitivnom osobom).

Ukoliko je osoba vakcinisana (primljena booster ili dvije doze vakcine protiv COVID-19) ili prebolovala COVID-19 u zadnjih šest mjeseci, ne treba ići u izolaciju.

Potrebno je nositi masku, a ukoliko se razviju simptomi, testirati se u skladu s preporukama Kriznog štaba MZKS.

Ako je osoba nevakcinisana i nije prebolovala COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, treba u izolaciju (javiti se porodičnom ljekaru), a ukoliko se razviju simptomi testirati se u skladu s preporukama Kriznog štaba MZKS.

Ako je osoba nevakcinisana i prebolovala je COVID-19 u zadnjih šest mjeseci, ne treba u izolaciju ako nije prošlo šest mjeseci otkako je prebolovala.

Potrebno je nositi masku i ukoliko se razviju simptomi, testirati se u skladu s preporukama Kriznog štaba MZKS.

Za određivanje izolacije i dužine izolacije nužno je javiti se ljekaru porodične medicine.

Put pacijenta u COVID centru/ambulantama počinje tako što je potrebno prvo kontaktirati porodičnog ljekara, pedijatra ili ljekara školske medicine koji upućuju i najavljuju pacijenta za dolazak u COVID ambulantu.

Pacijent se potom javlja na trijažno mjesto centralnog objekta OJ ili na posebno trijažno mjesto COVID ambulante gdje se provjerava razlog dolaska kako bi bio obavljen pregled i propisana terapija.

Građanima se, u okviru borbe protiv širenja zaraze koronavirusom, savjetuje pranje ruku, nošenje maski, izbjegavanje gužvi i kontakata, kao i vakcinacija.