Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paket integriteta

Parlamentu BiH stigao akt od Murphya, Sattlera i Kavalec: Ovo je kompromisno rješenje

satt mu kav

Na potezu je Međuresorna radna grupa. Ambasadori SAD, EU i OSCE dostavili ažuriranu verziju paketa integriteta vezanog za izmjene Izbornog zakona BiH

Ambasadori SAD-a, EU i OSCE-a u našoj zemlji, Michael Murphy, Johann Sattler i Kathleen Kavalec, uputili su danas Međuresornoj radnoj grupi za izmjene izbornog zakonodavstva ažuriranu verziju paketa integriteta na kojima su u proteklom period radili sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Piše: A. DUČIĆ

– Na temelju vođenih razgovora u prilogu se dostavlja prijedlog prelazne odredbe. U prilogu dostavljamo ažuriranu verziju paketa integriteta na vaš dalji pregled i razmatranje. Podsjećamo na zaključke Skupštine građana, kao i na nedavnu peticiju Koalicije za slobodne i poštene izbore Pod lupom koju je potpisalo 92.000 građana u 74 grada i općine širom BiH, a koji ukazuju na snažnu podršku javnosti jačanju integriteta izbora u BiH. Vjerujemo da bi usvajanje ovog paketa integriteta značajno unaprijedilo izborni okvir u skladu sa željama građana i predstavljalo napredak prema ključnom prioritetu 1 Evropske komisije. Stojimo vam i dalje na raspolaganju ukoliko bude potrebna bilo kakva dodatna pomoć u vezi s ovim paketom integriteta – poručili su u pismu Murphy, Sattler i Kavalec.

Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH

Kako su naveli, tokom posljednje i završne runde pregovora za unapređenje ustavnih i izbornih reformi, koja je započela 17. marta i završila 20. marta bez dogovora, takođe su vođeni razgovori o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH usmjerenih na jačanje integriteta izbora. Sve stranke zastupljene u Međuresornoj radnoj grupi su bile pozvane na ove razgovore. U razgovorima su sudjelovali predstavnici DF-a, HDZ-a BiH, NS-a, SDA, SDP-a, PDP-a, kao i Misije OSCE-a u BiH i OSCE-ovog ODIHR-a.

Kathleen Kavalec, šefica OSCE-a u BiH

– Učesnici su prije sastanka dobili opsežan prijedlog paketa integriteta, koji predstavlja kompilaciju izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, vama dostavljenih 26.01.2022. godine, dorađen na temelju rasprava održanih u Neumu i prijedloga datih u naknadnim bilateralnim sastancima sa političkim subjektima. Razgovori su bili konstruktivni i odnosili su se na više članova Zakona. Zahvaljujemo svima koji su dali svoj doprinos važnim unapređenjima prijedloga. Na temelju ovoga rada, čini se da je postignut načelni dogovor o paketu integriteta, uz izuzetak tri glavna pitanja, objašnjena dalje u tekstu. Prvo, ostalo je neslaganje oko načina imenovanja članova Centralne izborne komisije (CIK). Postoje temeljno razilaženje u mišljenjima stranaka oko uključenosti Doma naroda BiH u odlučivanju. U dokumentu u prilogu, član 2.5 je izmijenjen na način da obuhvati bolje postavljene rokove, procedure i kriterije za imenovanje članova CIK-a, ali nije predviđeno učešće Doma Naroda – istaknuli su ambasadori.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH

Drugo, dodali su, razgovori nisu uspjeli riješiti pitanje mehanizma deblokade u slučaju da nadležno zakonodavno tijelo ne preispita granice izbornih jedinica i ne provede postupke predviđene članom 9.11, 10.9. i 11.9.

Faksimil

Dokument kojeg su poslali Međuresornoj radnoj grupi sadrži, kako su naveli, kompromisno rješenje, kojim se u potpunosti zadržava nadležnost odgovarajućih zakonodavnih tijela za odlučivanje, a omogućava CIK-u da daje prijedloge u slučaju da zakonodavna tijela zakažu.

– Treće, razgovori nisu riješili pitanje daljnjeg učešća Parlamentarne skupštine BiH u uvođenju elektronskih sistema za brojanje glasačkih listića i identifikaciju birača – istaknuli su tri ambasadora u BiH.