Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šef nato-a

Stoltenberg: Brutalnost Rusije nad civilima u Ukrajini neprihvatljiva, odgovornima suditi

“To je brutalnost prema civilima kakvu u Evropi nismo vidjeli decenijama. Napadanje i ubijanje civila je apsolutno neprihvatljivo“, kazao je

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je “brutalnost” Rusije nad civilima u Ukrajini neprihvatljiva i da odgovornima treba biti suđeno, prenosi Anadolu Agency (AA).

Stoltenberg je za američki televizijski kanal CNN govorio o tvrdnjama da su ruske snage izvršile ratne zločine u Ukrajini.

“To je brutalnost prema civilima kakvu u Evropi nismo vidjeli decenijama. Napadanje i ubijanje civila je apsolutno neprihvatljivo“, kazao je on.

Navodeći da je brutalnost u Ukrajini pokazala da se rat mora okončati, Stoltenberg je rekao da je odgovornost ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi ovaj rat.

Stoltenberg je istakao da je izuzetno važno da Međunarodni krivični sud otvori istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini, iznese sve činjenice i da odgovorne pozove na odgovornost.

“Stoga, pozdravljam istragu Međunarodnog krivičnog suda”, kazao je Stoltenberg.

Ukrajinska vojska, koja je 1. aprila od ruskih snaga oslobodila grad Buču u blizini Kijeva, glavnog grada Ukrajine, zatekla je uništene zgrade i brojna beživotna ljudska tijela na ulicama tog grada.