Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

5.000 komšija je otišlo u Irsku, prosječna plata 2.500 eura

FOTO: E. Borovina
Bh. navijači u Dublinu

U potrazi za boljim životom, prošle godine je iz Hrvatske u Irsku otišlo 4342 radno sposobnih ljudi, a u januaru ove godine otišlo ih je još 396, piše Glas Slavonije.

To pokazuju podaci o traženim i izdatim PPS brojevima (Personal Public Service Number) u Irskoj koje na svojim zvaničnim stranicama objavljuje irska kancelarija za socijalnu zaštitu. Da je brojka verodostojna govori činjenica kako ste bez PPS-a u Irskoj niko i ništa. On je nešto poput OIB-a u Hrvatskoj, ili nekakvog poreskog broja u drugim zapadnim zemljama i bez njega se ne može primiti plata.

Mnogi od ta 4.342 građanina Hrvatske sa sobom su poveli i decu te se pretpostavlja da se samo 2015. iz Hrvatske u Irsku odselio oko 5.500 osoba. Većina njih je iz ekonomski i privredni uništene Slavonije i Baranje. Rijetki su oni koji u Dublinu, Corku, Limericka ili Galvaiu, gdje su najveće hrvatske “kolonije” radnika, nisu pronašli posao te su se vratili u Hrvatsku. Riječ je o samo stotinak osoba.

Autorka bloga “Život u Dublinu” Ana-Marija u svom novom postu je vrlo jednostavno objasnila zašto je Zagreb zamijenila Dublinom.

“Zašto sam se odselila iz tako prelijepe zemlje, pitaju me često … Prosječna plata nakon plaćanja poreza u Zagrebu je 5.408,98 kuna (714,46 eura). Prosječna plata nakon plaćanja poreza u Dublinu je 18.685,85 kuna (2.468,19 eura) – 245,46% više. Kao jednu od prednosti ističe i sličnost Iraca s Hrvatima.

“Rad uz malo nerada. Da, Irci su nekako slični nama, radimo, volimo neka pravila, ali baš ih ne volimo uvijek, pa malo volimo doći na vrijeme, a malo češće i ne volimo. Volimo da spajamo praznike. Većina Iraca koje znam imala je slobodno više od dvije sedmice. Kompletne kompanije bile su zatvorene, čak i neki kafići, mjesta u kojima inače uzimam ručak, saloni za žene u našoj zgradi … Svi državni praznici obilježavaju se ponedjeljkom, osim Božića i Nove godine “, piše u svom blogu Ana-Marija.