Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bećirović: Razočaravajuća presuda ne samo za žrtve Šešeljeve politike

denis-becirovic123

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović je, komentirajući oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, izjavio Feni kako misli da je to razočaravajuća presuda ne samo za BiH, Hrvatsku, Vojvodinu, za žrtve Šešeljeve politike, već je razočaravajuća poruka i za evropski kontinent i cijelu današnju civilizaciju.

– Jedan krajnje ekstrman političar koji je zagovarao fašističke ideje, koji je zagovarao i pozivao na zločine, koji je organizirao dobrovoljce da čine te zločine, danas je oslobođen optužbi – kazao je Bećirović.

Istaknuo je kako se boji „da ovakva presuda Vojislavu Šešelju sije klicu novih nemira u jugoistočnoj Evropi, jer ohrabruje ekstreme da zagovaraju zločinačke ideje, a Šešelj je zagovarao zločinačku ideju stvaranja velike Srbije“.

– On nije izvorni autor te ideje, to je ideja četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata koja podrazumijeva stvaranje velike Srbije i čiščenje, kako oni kažu, nenarodnih elemenata. I tada su tu ideju provodili genocidom i ratnim zločinima prema drugim, nesrpskim narodima – navodi Bećirović.

Nada se da će drugostepena presuda biti osuđujuća i “da bi se i tužilaštvo na neki način trebalo uozbiljiti“.

– Jer dokaza za osudu ovakvog ekstrema kakav je Šešelj je zaista i previše – od videozapisa, govora u Skupštini, njegovih govora na terenu, do drugih dokumenata koji potvrđuju njegovu ulogu u osvajačkim ratovima koje je Srbija vršila na prostoru bivše Jugoslavije – kazao je Bećirović.