Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Požar u mjestu Račica kod Konjica i dalje aktivan

Pozar-hnk12
FOTO: Ilustracija

Požar u mjestu Račica, na području općine Konjic, i dalje je aktivan. Požarom je zahvaćena površina od oko 60 hektara borove šume i širi se prema mjestu Stidelj. Teren je nepristupačan za gašenje, navodi se u izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite.

Dodaje se da je 7. aprila izbio požar u mjestu Boračka draga. Požar je zahvatio borovu šumu i još uvijek je aktivan.

Također, požar u mjestu Kruščica je još uvijek aktivan. Gori hrastova šuma i nisko rastinje, a požar ima tendenciju širenja.

U izvještaju se navodi da je jučer izbio požar u mjestu Trusina i da je zahvatio borovu šumu. Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade izašli su na lice mjesta i intervenirali, međutim požar je prešao u teren zagađen minama. I ovaj požar je još uvijek aktivan.

Jučer u 20.40 sati, izbio je manji požar u mjestu Radešine. Pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade su brzom intervencijom ugasili požar.

Vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je četiri intervencije na gašenju požara.

Kako se naovdi u izvještaju, na području Bijele, u Sutini i u Vrapčićima gorjela je trava i nisko rastinje, a u Cimu je gorio otpad.

Na području uUnsko-sanskog kantona, Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Silići-Jezero, gdje je gorjela šuma na površini od oko 2 ha. Požar je ugasilo pet vatrogasca sa dva vozila i deset radnika Šumarije.

Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala intervenciju u mjestu Malovan, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa vozilom.

Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju u mjestu Johovica, gdje je gorjela šuma, a požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Vatrogasci Grada Bihaća imali su tehničku intervenciju na čišćenju kolovoza poslije saobraćajne nesreće.

Na području Tuzlanskog kantona, jučer je vatrogasna jedinica Grada Tuzla imala intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila, u naselju Ševar. Požar je lokaliziran i ugašen.

U općina Lukavac, jučer je u naselju Babice, došlo do požara šume i niskog rastinja na većoj površini. Vatrogasna jedinica općine Lukavac uspjela je požar lokalizirati i ugasiti.

Jučer je vatrogasna jedinica općine Gračanica imala intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naslju Lendići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, zenički vatrogasci intervenisali su u ulici Travnička, gdje je došlo do požara na teretnom motornom vozilu, zatim u Plahovićima, gdje su ugasili požar trave i niskog rastinja, te u ulici Begagića put, intervenisali su usljed prisustva plina u stanu.

U Visokom su vatrogasci ugasili šumski požar, a gorjeli su borovi, u mjestu Prhinje, te u mjestu Veliko čajno, gdje su ugasili šumski požar, i požar trave i niskog rastinja.

Općinska profesionalna vatrogasna jedinica Zavidovići intervenisala je u ulici Maršala Tita, gdje je došlo do požara magacina, vlasništvo Željeznica Federacije BiH, kojom prilikom je pričinjena manja materijalna šteta.

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je šest manjih intervencija na gašenju požara, od čega: četiri na gašenju niskog rastinja, te dvije intervencije na gašenju otpada.

Na području Srednjobosanskog kantona, profesionalna vatrogasna jedinica općine Travnik imala je dvije intervencije, i to: na lokalitetu Kraljevice, gdje je izgorio dio krova od pomoćnog objekta-štala, te na lokalitetu Goleš, gdje je gorjelo nisko rastinje i borova šuma. Požari su ugašeni.

Vatrogasci DVD-e Bugojno imali su jednu intervenciju na gašenju požara u gradu, u ul. Bosanska, gdje su gorjele elektro instalacije na privatnoj kući. Požar je ugašen, a materijalna šteta je neznatna, navodi se u izvještaju FUCZ.