Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Košarac: Klub SNSD-a želi hitnu sjednicu o popisu

BiH

stasa kosarac parlament bih
Staša Košarac

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je kako klub koji zastupa neće prisustvovati raspravama na redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer je, kako ističe, neophodno nastaviti hitnu sjednicu o popisu stanovništva u BiH.

Košarac je rekao da je Klub zastupnika SNSD-a predložio predsjedavajućem Predstavničkog doma PSBiH Mladenu Bosiću da se danas nastavi hitna sjednica o popisu koja je započela 30. maja.

“Imali smo jasan stav. Stav SNSD-a je bio da je neophodno nastaviti sa zakazanom hitnom sjednicom prije početka redovne sjednice. Smatramo da postoji niz argumenata i potreba da prvo završimo hitnu sjednicu. Pitanje popisa stanovništva, načina obrade podataka i objave popisnih podataka je izazvalo niz oštrih političkih ocjena u ovoj zemlji i SNSD smatra da je to važna tema o kojoj treba raspravljati i mi smo insistirali od Bosića da se prvo obezbijedi nastavak hitne sjednice. Mislim da je razumio našu poruku, ali očigledno nije htio postupiti jer ima određeni dogovor sa federalnim partnerima i to je jasno”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, rasprava o odluci direktora Agencije za statistiku Velimira Jukića da uspostavi jedinstveni program obrade podataka sa popisnica je “prioritetno.”

“Smatramo da je to bilo realno, da je to objektivno da tražimo da se odluka koju je jednostrano nametnuo direktor Agencije bude predmet rasprave i da se pokuša riješiti ovo pitanje objave popisa. S druge strane, treba istaći činjenicu da su ljudi iz Saveza za promjene trebali zajedno sa nama neučestvovati u redovnoj sjednici. Čini mi se da nema političke spremnosti u Savezu za promjene da onemogućimo ovakvu prolaznost kakva je već vidljiva kroz ponašanje vlasti na nivou institucija BiH. Vidjet ćemo kakva će biti rasprava ali mislim da je bilo neupitno da nastavimo hitnu sjednicu i pojavit ćemo se tada jer je ona za nas prioritetna u ovom trenutku”, rekao je Košarac.

Redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je u toku, a njoj su odbili prisustvovati zastupnici Kluba SNSD-a.