Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Delegati Doma naroda pozvali na poštivanje rokova za usvajanje budžeta BiH

dom naroda psbih455

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas su pozvali Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom državnog parlamenta da poštuju rokove vezane za proceduru usvajanja budžeta BiH.

To je tokom razmatranja Informacije o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće proračunske rezerve za prošlu godinu predložio zamjenik predsjedvaajućeg Doma naroda Ognjen Tadić.

– Nadležne institucije trebale bi Domu naroda do 15. novembra dostaviti prijedlog budžeta za 2017. godinu kako ne bi došlo do kašnjenja pri njegovom usvajanju – kazao je Tadić, koji je mišljenja da bi se proračunska rezerva u budžetu mogla ukinuti naredne godine.

S tom kontatacijom nije se složio predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac ukazujući da je neophodno urediti način trošenja budžetske rezerve, koja, tvrdi, mora postojati u budžetu.

Budžetska rezerva smatraju delegati Kluba srpskog naroda Sredoje Nović i Nebojša Radmanović trošena je po nacionalnoj i stranačkoj liniji.

Osim ove Informacije, delegati su u prvom čitanju na sjednici, koja je okončana, prihvatili prijedloge dva zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije oznakom „E“ i o pružanju besplatne pravne pomoći te predložene izmjene i dopune Zakona o sportu i Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.

Usvojena je odluka kojom su Privremenoj zajedničkoj komisiji oba doma Parlamentarne skupštine BiH produžili do kraja godine rok za pripremu i upućivanje u parlamenatarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Nekoliko izvještaja, među kojima, su o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2015. godinu, o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju u BiH, te Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH za prošlu godinu također je usvojeno na sjednici Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.