Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeća roditelja JU “Djeca Sarajeva”: Kako je dječak odšetao iz vrtića “Kadifica”?

djecak-vrtic

Vijeće roditelja traži utvrđivanje odgovornosti i poduzimanje mjera povodom nemilog događaja u vrtiću „Kadifica“ Vijeće roditelja JU „Djeca Sarajeva“ održalo je (u srijedu 30. novembra/studenog 2016.) vanrednu sjednicu povodom događaja u vrtiću „Kadifica“ iz kojeg je 23.11.2016. godine, kako je javnost obaviještena, izašao dječak kojeg je kasnije pronašla slučajna prolaznica.

Na osnovu informacija o dešavanjima u vrtiću „Kadifica“ od 23.11.2016. godine Vijeće roditelja JU „Djeca Sarajeva“ od v.d. direktorice Jasmine Čongo traži da, s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja o individualnoj odgovornosti, u roku od 10 dana od dana objavljivanja saopćenja, poduzme sve potrebne aktivnosti i donese odgovarajuće odluke o disciplinskim mjerama prema svim odgovornim licima, kako se ovakvi ili slični događaji ne bi ponavljali.

Vijeće roditelja stoji na stanovištu da, posebno u slučajevima vrtića koji za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja nisu namjenski građeni, sve zainteresirane strukture (roditelji djece, radnici, v.d. direktorica i Upravni odbor JU „Djeca Sarajevo“, lokalne zajednice na čijem teritoriju se nalaze vrtići, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade, Vlada i Skupština Kantona Sarajevo) moraju izvući pouku iz ovog slučaja i zajednički pristupiti sistemskom rješavanju problema nedostatka materijalnih i kadrovskih uslova za kvalitetan i nesmetan odgojno-obrazovni rad u svim vrtićima JU „Djeca Sarajeva“.

U tom smislu Vijeće roditelja preporučuje v.d. direktorici i Upravnom odboru JU „Djeca Sarajeva“, općinama, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade, Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo da ulaganje u vrtiće posmatraju kao investiciju, te u skladu s tim traži da se izdvoje dodatna finansijska sredstva za obnovu vanjskih i unutrašnjih prostora u vrtićima, dvorištima, kupovinu i instaliranje dodatne opreme koja će osigurati viši stepen sigurnosti djece (zvona, interfoni, video nadzor …).

Vijeće roditelja zahtijeva od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da odmah, a najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja saopćenja, donese odluku o formiranju tročlane komisije (po jedan predstavnik Ministarstva, JU „Djeca Sarajeva“ i Vijeća roditelja JU „Djeca Sarajevo“), čiji će zadatak biti da u roku od 90 dana prikupi sve relevantne informacije o stepenu sigurnosti djece u vrtićima, izvrši obilazak svih objekata u kojima se odvija odgojno-obrazovni rad JU „Djeca Sarajeva“, utvrdi činjenično stanje i predloži mjere za otklanjanje nedostataka.

U ime svih roditelja a za dobrobit 2.563 djece koji pohađaju predškolske ustanove, Vijeće roditelja zahtijeva od radnika u vrtićima JU „Djeca Sarajeva“, a posebno od roditelja djece, strogo poštivanje Programa sigurnosno-zaštitnih mjera i protokola postupanja u rizičnim situacijama u vrtićima JU “Djeca Sarajeva”, sa posebnim akcentom na poštivanje pravila i termina za dovođenje i odvođenje djece u vrtić, stalni nadzor nad kretanjem djece u vrtiću, stalno zaključavanje vrtića i druge mjere propisane zakonom.