Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedorčanin osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva

vekic3444

Radan Vekić (24) iz Prijedora osuđen je danas u Okružnom sudu u Banjaluci na kaznu od 15 godina i tri mjeseca zatvora za ubistvo Milana Maksimovića (50), te nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja i eksplozivnih materija.

Ubistvo se dogodilo 14. maja ove godine na lokalnom putu u selu Špadići kod Prijedora.

Vekić je ubio Maksimovića sa dva hica iz puške M-48, takozvane tandžare, koji su ga pogodili u glavu i grudni koš, a pucao je u njega sa oko četiri metra udaljenosti. Za počinjeno krivično djelo “teško ubistvo” je dobio 15 godina, a za nedozvoljeno držanje oružja pola godine, te mu je kazna objedinjena na 15 godina i tri mjeseca zatvora.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Snježana Kudrić je kazala je da je Vekić ubistvo počinio na “naročito podmukao način” , kao i da je neovlašteno držao spomenutu marku puške, “znajući da držanje takvog oružja uopšte nije dozvoljeno građanima”.

“Cijeneći sve objektivne i subjektivne dokaze nesumnjivo je dokazano da je teško ubistvo počinjeno na krajnje podmukao način. Djelo je uradio sa umišljajem. Kao olakšavajuće okolnosti u obzir je uzeto da se radi o mlađoj osobi, koji je otac jednog djeteta, ranije nije osuđivan, a na kraju je iskazao kajanje. Od otežavajućih okolnosti je pokazana upornost u izvršenju krivičnog djela, te ponašanje poslije ubistva, sakrio je oružje, otišao u kupovinu, te poslao SMS poruku oštećenom”, istakla je Kudrić.

Odbrana je tokom suđenja tvrdila da djelo nije počinjeno na podmukao način, kao i da se ne radi o teškom, nego običnom ubistvu, te da se oštećeni bavio kamatarenjem, a da je i Vekiću pozajmio novac uz “zelenašku kamatu” i drugo, o čemu su u sudu svjedočili rođaci optuženog.

“Izjave nekih svjedoka da se bavio kamatarenjem nisu uticale na odluku suda”, podvukla je Kudrić.

Vekić, kao ni njegov branilac Krstan Simić, nisu danas prisustvovali izricanju presude.