Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prva električna vozila iz GM koja s jednim punjenjem mogu prijeći 320 km

chevyboltlg

General Motors u utorak je isporučio prva tri električna automobila Chevrolet Bolt klijentima u Kaliforniji, gdje se nalazi velika tvornica Tesla Motorsa, njegova konkurenta u toj proizvodnji te je trenutno vodeća u isporuci takve kategorije vozila koja s jednim punjenjem mogu prijeći 320 kilometara.

Bolt, kojeg je General Motors razvio u suradnji s južnokorejskim proizvođačem baterija LG Chemom, po jednom punjenju može prijeći 238 milja, dok mu je cijena 37.495 dolara prije poreznih olakšica.

Konkurenti u automobilskoj industriji, kao što su japanski Nissan Motor, njemački Volkswagen, Daimler AG, BMW, dali su do znanja kako i sami razvijaju sličan električni automobil s dosegom od oko 320 kilometara po punjenju, javlja Hina.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk obećao je također kako od srpnja iduće godine kreće proizvodnja Modela 3, čime će i ta kompanija zakoračiti u taj novi segment. Početna cijena novog automobila bi iznosila 35 hiljada dolara, dok bi prosječna cijena, procjenjuju, iznosila 42 hilajde dolara.

GM oprezno intenzivira proizvodnju Bolta u svojoj tvornici u Detroitu. Dobavljači i ljudi upoznati s programom kažu kako se iz početnog tempa proizvodnje nazire brojka od 20 do 30 hilajda automobila godišnje.

Nasuprot tome, Tesla je obznanio ambiciozne planove o proizvodnji čak 500 hilajda Modela 3 svake godine, što je više od pet puta od planiranog broja proizvedenih automobila za ovu godinu. Kompanija je objavila da za Model 3 imaju već 325 hilajda inicijalnih narudžbi.