Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela evakuacija građana iz doline Barada u Siriji

dolina barada – sirija2

Počela je evakuacija stanovništva iz doline Barada, u Siriji koja se nalazi pod kontrolom opozicije i opsadom režimskih snaga. Zbog toga što više nisu mogli pružati otpor napadima, 1.300 osoba među kojima se nalaze civili i pripadnici opozicije, krenuli su ka Idlibu.

Novinar AA doznaje kako je prva grupa ranjenika i civila, nakon sporazuma između režimskih snaga i opozicije, u 42 autobusa i 11 vozila hitne pomoći sinoć krenula put Idliba.

Trenutno se nalaze u mjestu Kalet Madik, u Hami, a uskoro bi trebali doći do odredišta.

Pomenuto područje nalazi se oko 30 kilometara od granice guvernata Idlib, a predstavlja granicu između opozicije i režima u Hami. Konvoj će krenuti prema sjeveru, odakle će ući u Idlib koji je pod kontrolom opozicije.
Nakon što bude završena evakuacija ranjenika, bit će nastavljena evakuacija civila. Očekuje se da će ukupno 2.100 ljudi biti evakuirano.

Dolinu će napustiti pripadnici opozicije koji se nalaze na njenim granicama u roku od 48 sati nakon što pripadnici opozicije napuste unutrašnjost.

Oni koji ne budu htjeli napustiti Baradu već budu željeli tu ostati, moći će to uraditi jedino na način na poštuju pravila režima.

Režimske snage i njegove pristalice, uprkos dogovoru o prekidu vatre koji je uz posredovanje Turske i Rusije postignut 30. decembra, nastavili su napadati dolinu.

Dolina ranije nije bila područje sukoba, ali je postala meta napada nakon evakuacije civila i pripadnika opozicije iz Halepa.

Sirijska vojska i Hezbollah uprkos statusu Rusije kao zemlje garantera, tokom pet sedmica su intenzivno bombardovali dolinu koja je pod opsadom.

Dolina Barada od centra Damaska udaljena je 16 kilometara, odnosno 12 od granice sa Libanom. U njoj se nalazi i izvor Ayn al-Fijah, koji je jedan od glavnih izvorišta pitke vode za glavni grad.

Približno 100.000 Sirijaca koji su pobjegli od sukoba širom Sirije pronašlo je dom u dolini na površini od 12 kvadratnih kilometara.