Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ni Radojičić ne želi poštovati odluku Ustavnog suda BiH

BiH

radojicic

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić izjavio je danas da će Grad preduzeti sve pravne radnje da zaštiti svoju imovinu.

Nakon što je Ustavni sud BiH u decembru prošle godine ukinuo i na ponovno odlučivanje vratio presudu Višeg privrednog suda u Banjoj Luci iz juna 2013. godine, prema kojoj je zemljište nekadašnje stare autobuske stanice u centru grada pripalo Gradu Banjoj Luci, na šta se žalio banjalučki “Autoprevoz”, koji tvrdi da je parcela od više od 22 dunuma vlasništvo te firme, Radojičić je danas u izjavi novinarima naveo da Ustavni sud BiH pravilima koja je sam donio proširio svoje nadležnosti, te se time stavio u ulogu vrhovnog suda BiH.

Tvrdi i da je time Ustavni sud BiH preuzeo apelacionu nadležnost za pravne i fizičke osobe.

-Cijeli postupak se vraća na ponovno suđenje, a to znači da u Višem privrednom sudu Grad Banja Luka tuži ‘Autoprevoz’ da predmetna lokacija kod stare autobuske stanice pripada Gradu, a ne ovom preduzeću – kazao je Radojičić.

Ovaj postupak traje više od decenije, a Radojičić smatra da će se, po svemu sudeći, nastaviti “vući” po sudovima.

Interesantno je, kaže, da je “usput” nestalo arhive i dokumenata o tom procesu, te da se u sudu sve dokazuje na osnovu kopija, izjava i vještačenja.

Grad Banja Luka je 1979. godine s banjalučkom prijevozničkom firmom potpisao ugovor o zamjeni zemljišta kojim “Autoprevozu” daje zemlju gdje se sada nalazi nova autobuska stanica, a zemljište stare autobuske stanice pripada Gradu.

Problem je što ova zamjena nikada nije provedena u zemljišnoknjižnoj evidenciji suda, jer se tih godina to sve smatralo društvenom imovinom, i što su iz arhiva nestali originalni dokumenti.

Spor Banje Luke i “Autoprevoza” počeo je još 2004. godine kada se Grad pokušao upisati kao vlasnik imovine stare autobuske stanice i do presude Okružnog privrednog suda prošlo je više od osam godina.