Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski mediji: Rusija planirala likvidirati Đukanovića

milo

Rusija je planirala da ubije bivšeg premijera Crne Gore Milu Đukanovića i da zbaci njegovu Vladu prošle godine, piše britanski Daily Telegraph, pozivajući se na izvor iz Vlade Velike Britanije.

Britanski list navodi da su državni udar na dan parlamentarnih izbora, tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili ruski obaveštajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO.

Daily Telegraph navodi da je plan spriječen samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da bude sproveden u djelo, a trebalo je da izazove krvoproliće i uvede zemlju u nemire u predvečerje njenog učlanjenja u NATO.

Navodi se da se sve to događa dok ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da je “institucija Hladnog rata”, čije širenje u posljednjih 30 godina vodi napetostima bez presedana u Evropi.

“Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primjer rastuće agresivne kampanje mešanja u poslove Zapada”, rekao je britanskom listu neimenovani izvor iz britanske vlade.

Daily Telegraph piše da je Moskva prošle godine više puta poručila da Crna Gora treba odustati od članstva u NATO i da Moskva želi da država sa 600.000 stanovnika ostane u njenoj sferi uticaja ili makar neutralna, a i u prošlosti je veoma snažno lobirala za pristup lukama na Jadranu, prenosi RTCG.