Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mađarska će bodljikavu žicu na granici staviti pod električni napon

madjarska-ograda-granica

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs saopćio je kako će nova bodljikava žica na granici sa Srbijom, koja je postavljena s ciljem zaustavljanja migrantskog vala, biti pod električnim naponom, javlja Anadolu Agency (AA).

Kovacs je za Mađarsku novinsku agenciju (MTI) kazao kako će bodljikave žice na mađarsko-srbijanskoj granici zaustaviti migrantski val i zaštiti ne samo Mađarsku nego i Evropsku uniju (EU).

Prema njegovim riječima, postavljanje bodljikave žice na području od 150 kilometara trebalo bi biti završeno do 1. maja, a bit će postavljene i termalne kamere te druga tehnološka oprema.

“Tehnički kapacitet nove ‘pametne bodljikave žice’ veći je u odnosu na prethodnu. Bit će dodan i električni napon na žici koji zahvaljujući naprednoj tehnologiji neće životno ugrožavati čovjeka”, izjavio je Kovacs.

Dodao je i kako će ovaj sistem centar i čuvare obavještavati o tome na kojem dijelu migranti pokušavaju preći granicu.

Mađarska, koja se nalazi na ruti migranata koji žele otići u Zapadnu Evropu, postavila je bodljikavu žicu na granici sa Srbijom i Hrvatskom, proglasila vanredno stanje u pograničnom području i povećala kazne za one koji ilegalnim putem pokušaju preći granicu.

Savjetnik mađarskog premijera Gyorgy Bakondi početkom godine je saopćio kako će prethodno postavljene bodljikave žice biti pojačane termalnim kamerama, sistemom za noćno snimanje, reflektorima i boljim sistemom za registraciju.