Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Odluka PSVE-a je politička i Turska je ne priznaje

erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan oštro je osudio jučerašnju odluku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) o stavljanju Turske na listu posebnog političkog monitoringa i poručio da je Turska neće priznati, prenosi Anadolu Agency (AA).

U intervjuu za novinsku agenciju Reuters, turski predsjednik Erdogan izjavio je kako je Turska spremna revidirati svoju poziciju u vezi s pitanjem integracije u Evropsku uniju. Evropski parlament će na današnjoj sjednici razmatrati pitanje odnosa sa Turskom

Turska nije odustala od procesa priključenja Evropskoj uniji, ali proces je trenutno u zastoju i turski predsjednik nije isključio mogućnost da nastavak procesa postavi kao referendumsko pitanje građanima.

“Mi moramo pronaći rješenje ako se oni ne ponašaju iskreno. Zašto bismo više čekali? Čekamo već 54 godine i tokom tih godina EU nikada nije održala niti jedno obećanje dato Turskoj i nije bila iskrena u procesu“, kazao je Erdogan.

Podsjetivši da je jedno od tih obećanja i šest milijardi eura koje je EU obećala Turskoj za potrebe zbrinjavanja izbjeglica, Erdogan je kazao kako Turska troši milijarde eura za zbrinutih tri miliona izbjeglica, a da je EU do sada dala svega 725 miliona.

“Situacija u Evropi je veoma ozbiljna zbog rastuće islamofobije. Evropska unija zatvara svoja vrata Turskoj, a Turska svoja nikome ne zatvara“, poručio je Erdogan.

Naglasivši da ne isključuje mogućnost raspisivanja referenduma u Turskoj o nastavku procesa priključivanja Uniji, Erdogan je kazao kako je to već učinila Velika Britanija i mirne savjesti krenula u novu budućnost.

“Sličan referendum o priključivanju Evropskoj uniji održala je i Norveška, a tako nešto može biti organizirano i u Turskoj“, kazao je Erdogan i dodao da je EU već ušla u proces disolucije.

Naglasivši da jedna ili dvije zemlje ne mogu Uniju “držati na životu“, Erdogan je kazao kako je Uniji potrebna nova snaga poput Turske.

“Međutim, čini se da članice Evropske unije nisu svjesne te činjenice. Njima je izuzetno teško da prihvate muslimansku zemlju kao što je Turska“, kazao je Erdogan.

Jučer je PSVE donio odluku o stavljanju Turske pod monitoring kako bi nadgledala rad njenih demokratskih institucija, a glavno obrazloženje takvog poteza je vanredno stanje u Turskoj i suspendiranje velikog broja javnih službenika.

Erdogan je kazao kako su i vanredno stanje i suspenzije u javnim institucijama dio opsežne borbe protiv terorističke organizacije FETO koja je u julu prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara. Tokom tog pokušaja ubijeno je najmanje 249 osoba, a pokušaj vojnog udara djelo je terorista FETO-a ranije infiltriranih u državne institucije, uključujući i snage sigurnosti te zemlje.

“To je potpuno politička odluka koju Turska neće priznati“, poručio je Erdogan i dodao da je i u Francuskoj vanredno stanje na snazi godinu i pol i da je prvi krug predsjedničkih izbora održan u takvoj situaciji.

Turska je jučer izvela niz zračnih napada na položaje terorističke organizacije PKK na području planine Sinjar u Iraku i planine Karacok u Siriji. U tim napadima ubijeno je najmanje 70 terorista.

Erdogan je kazao da je Turska o tom napadu ranije obavijestila lokalne vlade, kao i SAD i Rusiju.

“Žao nam je što je u tim napadima poginulo pet ili šest pripadnika kurdskih snaga peshmergi. Turska vojna operacija nije protiv peshmergi, već terorista PKK. Na iračkom Sinjaru djeluje više od 2.000 terorista i nedopustivo je da to postane baza PKK-a“, kazao je Erdogan.