Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fond PIO Republike Srpske kreditima osigurava isplatu penzija

BiH

penzije rs

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske (PIO RS) je u teškom je stanju, u posljednje tri godine se kreditno zadužuje za isplatu penzija, a dugovi za doprinose iznose više od 405 miliona KM.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine RS-a za praćenje stanja u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja Ilija Stevančević rekao je na pres-konferenciji da je ovaj odbor zatražio od Vlade da se na tematskoj sjednici razmatra teško stanje u oblasti penzijskog osiguranja.

[pull_quote_right]Cvijanović je priznala da su isplate penzija u RS trajale duže nego što je predviđeno[/pull_quote_right]

Ono se manifestuje u velikom dugu za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, a najveći dužnici su Fond zdravstva RS-a i drugi entitetski organi.

“Doprinosi se moraju povećati ako se želi pomoći Fondu PIORS”, rekao je Stevančević, ističući da je predloženo da se stopa doprinosa za PIO poveća za jedan posto, uvede trezorski način isplate penzija, što je slučaj u zemljama okruženja, kao i uvedu platni razredi, jer se doprinosi u RS uplaćaju na najnižu zakonsku osnovnicu od 370 KM.

Stevančević je, nakon višesatne tematske sjednice Vlade RS, istakao da je predloženo i da se poljoprivrednici uključe u obavezno penziono osiguranje.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović je kazala da za Vladu RS zasad nije prihvatljivo povećanje stope doprinosa za PIO, jer to trentno nije spojivo s mjerama ekonomske politike za ovu godinu kojima se nastoji rasteretiti privreda u smislu obaveza na rad.

Ona je najavila da će se od naredne godine iz budžeta RS-a povećati sredstva koja su potrebna za redovnu isplatu penzija, dok će se u narednom periodu raditi i na zakonskim okvirima za prelazak na trezorsko poslovanje, što bi značilo da budžet preuzima obavezu za isplatu penzija.

Izrazila je nadu da bi trezorski sistem poslovanja, kada je u pitanju isplata penzija, mogao “zaživjeti” početkom naredne godine.

Cvijanović je priznala da su isplate penzija u RS trajale duže nego što je predviđeno, te da su svjesni da se Fond PIORS-a kreditno zadužuje za isplatu penzija.

Vlada RS-a se obavezala na redovnost isplate penzija, konsolidaciju penzionog sistema te, a eventualno će se, kako je navela, “ići ka vanrednom usklađivanju penzija”, svjesni činjenice da su penzije u RS male.