Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 72. godišnjica bitke na Sutjesci: Fašizam još nije pobijeđen

bitka-na-sutjesci1

Na Tjentištu kod Foče danas je obilježena 72. godišnjica bitke na Sutjesci, jedne od najtežih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

Više od 7.500 boraca pod komandom Josipa Broza Tita poginulo je tokom njemačke ofanzive “Švarc”, a tijela 3.301 partizana i partizanke sahranjena su u zajedničkoj spomen kosturnici na koju su danas brojne delegacije položile vijence.

Godišnjica kraj spomenika podignutog u znak sjećanja na heroje Narodno-oslobodilačke borbe obilježena je uz partizanske pjesme, kozaračko kolo, Titove slike, zastave, ali i podsjećanja da fašizam nije pobijeđen.

bitka-na-sutjesci

“Neminovnost nastavljanja borbe protiv fašizma evidentna je u BiH i na Balkanu i trebala bi biti evidentna u Evropi i svijetu. Nažalost, desne snage u posljednje vrijeme nastoje rehabilitirati one koji su bili na strani sila agresije i predstaviti ih kao antifašističke pokrete. Savez antifašista i boraca NOR-a u BiH njeguje tradiciju obilježavanja ovakvh datuma i mi ćemo svake godine biti prisutni na ovakvim manifestacijama, a cijenimo i prisustvo prijatelja iz susjednih zemalja kako bismo se sjetili ljudi koji su ovdje ostavili život za dobrobit bivše Jugoslavije, a indirektno i BiH, i Srbije, i Crne Gore, Hrvatske i Slovenije”, kazao nam je Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a BiH.

Milivoje Marinković iz Zenice imao je 15 godina kada je oko 22.000 partizana odolijevalo napadima višestruko jačeg neprijatelja, njegove artiljerije, tenkova i avijacije.

“Krvave bitke, neravnopravna borba, dobro naoružani Nijemci, slabo naoružani partizani sa 4.000 ranjenika i tifusara. Ipak, pobijedili smo i izašli iz obruča. Slabo to danas cijenimo, ali još nas hvala Bogu ima da to pratimo i obilježavamo”, rekao je Marinković.

bitka-na-sutjesci2

Radenko Kalpača sa Žabljaka priča kako su Nijemci i Italijani tokom Drugog svjetskog rata njegovom ocu sve zapalili.

“Osam godina smo ostali u tuđim kućama. Otac mi je 1943. bio u partizanskoj četi u Stocu i kad je došao našao je samo žar. Obolio je od tifusa, a majka nam je umrla kad je on donio bolest. Šestero nas djece ostali smo siročad. Namučili smo se, ali je Titovo vrijeme bilo za svakoga dobro. Kako smo ga izgubili i raspala se Jugoslavija teško je ovom narodu”, dodao je Kalpača.

Dan ranije ista godišnjica na Tjentištu obilježena je u organizaciji resornog Ministarstva Vlade RS.

Borci nisu podijeljeni, kazali su nam antifašisti u Dolini heroja, već ih dijeli aktuelna politika, a nije daleko vrijeme kada će antifašisti iz dva bh. entiteta zajedno obilježavati ovu godišnjicu.