Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni aerodrom Tuzla postao baza “Wizz Air-a”

wizz-air-tz

Međunarodni aerodrom Tuzla danas je postao jedna od 20 baza kompanije “Wizz Air”, najveće niskobudžetne aviokompanije u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Petogodišnji ugovor Aerodrom obavezuje na izgradnju prilaznih svjetala, a nove linije ka četiri evropske destinacije pružaju veće šanse za razvoj turizma i privrede u Tuzlanskom kantonu.

“Od 2013. godine broj putnika na Međunarodnom aerodromu Tuzla povećao se za 150 posto. Niske cijene i bukiranje karti već od 40 KM stimulišu razvoj putovanja. U upotrebi će biti novi airbus A-320 čija je cijena 80 miliona dolara”, izjavio je na konferenciji za novinare Daniel de Carvalho, glasnogovornik “Wizz Air-a”, dodavši da ovaj aerodrom ima mnogo razvojnih potencijala.

wizz-air-tz1

Rifat Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla podsjetio je da su u toku prošle godine prevezena 151.000 putnika, dok se do kraja ove godine očekuje da ta cifra bude 200.000.

“Otvaranje baze Wizz Air-a doprinijet će razvoju i otvaranju novih radnih mjesta, a u toku je izgradnja prilaznih svjetala kako bi se aerodrom svrstao u red najsigurnijih prilikom letenja u uslovima smanjene vidljivosti˝, rekao je Karasalihović.

Bego Gutić, premijer TK, najavio je da će povećanje obima posla zahtijevati upošljavanje 63 nova radnika.

wizz-air-tz2

Osim ranijih relacija iz Tuzle ka Malmeu, Bazelu, Geteborgu, Dortmundu i Ajndhovenu, od danas se saobraća i u Minhen, Štokholm, Frankfurt i Oslo. Otvaranje novih linija ovisi o interesovanju i ekonomskoj opravdanosti, jer, kako ističu iz Wizz Air-a, saobraća se velikim avionima sa 180 mjesta.

Putnički saobraćaj nije jedino na šta se Međunarodni aerodrom Tuzla fokusira. Ukoliko bude razumijevanja od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ovaj bi aerodrom mogao služiti i za kargo saobraćaj.

“Aerodrom je jedna dobra priča i otvoren je i za druge aviokompanije. Realizuju se charter-letovi, ali ono čemu se nadamo jeste to da će Vijeće ministara BiH omogućiti i izvoz roba animalnog porijekla. Ranijih godina Vlada TK ulagala je po milion KM, a prošle godine 330.000. Ova ustanova mogla bi preći na samofinansiranje i biti lokomotiva razvoja Tuzlanskog kantona”, izjavio je Edin Ajanović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.