Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na današnji dan na Trgu ZAVNOBiH-a ubijeno šest građana, od kojih troje djece

Trgu ZAVNOBiH-a – godisnjica1

Na današnji dan 1992. godine na Trgu ZAVNOBiH-a kod broja 10, na Alipašinom Polju od granata ispaljenih sa agresorskih položaja iz Nedžarića ubijeno je šest građana, od kojih troje djece.

Delagacija Općine Novi Grad Sarajevo odala je počast stradalim građanima i obilježila 25. godišnjicu ovog masakra. Cvijeće na spomen-obilježje, na mjestu masakra, položile su delegacije Općine, Savjeta Mjesne zajednice „Alipašino Polje B-2“, Općinskog vijeća Novi Grad, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Grada Sarajeva, te porodice i prijatelji ubijenih i građani.

Minutom šutnje i učenjem Fatihe prisjetili su se 20. septembra 1992. kada je agresor na ovo mjesto ispalio četiri granate, od čijih djestava su usmrćeni djeca Samir Ibrahimagić, koji je imao nepunih sedam godina, Enes Muharemović devet, a Adnan Mušanović nepunih 15 godina i tri odrasle osobe Zoran Drndelić, Željko Lovrić i Rasim Šaškić.

“Ovaj masakr potvrda je da su zločinci htjeli da počine što veći zločin, a da tragedija bude veća, istog dana poginuo je i otac rahmetli Adnana Mušanovića. Prije 70 godina govorili su nam da je fašizam pobijeđen, međutim on se 90-tih godina ponovio u još većem obliku. To potvrđuje podatak da je tokom opsade Sarajeva ubijeno oko 11.500 građana našeg grada, od kojih je 1.600 djece, djece koja su najnedužnija, koja nisu željela rat, niti su znala šta je to“, izjavio je Fikret Grabovica, predsjednik „Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995“.

Da su djecu ubijali planirano i sistematski, kaže Grabovica, govori niz podataka, jer su djeca ubijana uglavnom dok su se igrala, sankala, u školskim klupama, za vrijeme spavanja, često sa igračkom u ruci, ali i sa osmijehom na licu. Agresor nije birao ni mjesto ni vrijeme, birao je trenutak kada može ubiti što više nedužnih, istakao je Grabovica.
Obiljažavanju su prisustvovali i učenici Osnovne škole „Fatima Gunić“ sa direktorom Hajrudinom Ćuprijom. Ovom prilikom direktor Ćuprija je kazao da je u ovoj školi obaveza da se govori o periodu agresije na BiH.

“Iako to još nije ugrađeno kao obavezno gradivo, mi o tome govorimo kroz vannastavne aktivnosti. Naša škola nažalost nosi naziv po ubijenoj učiteljici i učenicima koji su svirepo ubijeni tokom časa, sa olovkom u rukama. U školskom prostoru otvorili smo spomen-sobuu sa predmetima koji su pripadali učiteljici i njenim učenicima. U njoj se nalaze i predmeti koji su pripadali Samiru Ibrahimoviću. Ova djeca bila su naši učenici, pored Samira, jedan je trebao krenuti u našu školu, a drugi je bio završio. Međutim, zločinci su prekinuli njihove mlade živote“, podsjetio je Ćuprija.