Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susretom Vučića i Dodika u Srbiji počinje obilježavanje 20 godina od “Oluje”

dodik-vucic1

Nizom skupova, medijskom kampanjom i reagovanjima u Srbiji se obilježava 20. godišnjica od vojno-policijske akcije “Oluja” u Hrvatskoj. Održavanjem okruglih stolova obilježavanje ovog datuma je počelo danas, javlja Anadolu Agency (AA).

Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije podsjetio je da se sutra navršava 20 godina od progona srpskog naroda usljed hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, istakavši da je u ovoj akciji, koja je započela 4. avgusta 1995. godine, iz Republike Hrvatske u Republiku Srbiju za svega nekoliko dana protjerano više od 200.000 Srba, a ubijeno oko 2.500 osoba.

[pull_quote_right]Od više od 130.000 registrovanih povratnika srpske nacionalnosti u Hrvatskoj ostaje da živi samo 38 odsto, u Srbiju se vraća oko 45 odsto, a približno 17 odsto ih je umrlo[/pull_quote_right]

Kako se ističe, dvadeset godina nakon ovog tragičnog događaja približno 2.000 ljudi još se vodi kao nestalo.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike navodi da je Srbija i danas zemlja sa produženim izbjeglištvom jer od 610.000 izbjeglih, koji su od 1991. godine utočište potražili u Srbiji, 35.295 lica je i dalje u statusu izbeglice, od čega 25.962 iz Republike Hrvatske.

“I ove, kao i prethodnih godina, ‘Oluja’ se obeležava, a da sa Republikom Hrvatskom i dalje postoji više nerešenih pitanja veoma važnih za izbegličku populaciju. Nekoliko desetina hiljada izbeglica nije povratilo svoje stanarsko pravo, a Hrvatska nije obnovila više od 10.000 srušenih srpskih kuća u područjima gde nije bilo ratnih dejstava i oko 8.000 kuća na područjima zahvaćenim ratom, pri čemu nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima”, ukazuju iz Komesarijara i naglašavaju da Republika Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, kojim se Srbima garantuje proporcionalna zastupljenost i zapošljavanje u organima državne uprave, policiji, pravosuđu i drugim javnim institucijama.

Prema navodima Komesarijata izbjeglice iz Hrvatske su usmjerene isključivo na integraciju u Republici Srbiji jer je proces povratka gotovo zaustavljen.

“Od više od 130.000 registrovanih povratnika srpske nacionalnosti u Hrvatskoj ostaje da živi samo 38 odsto, u Srbiju se vraća oko 45 odsto, a približno 17 odsto ih je umrlo”, ukazuje se u studiju ‘Manjinski povratak u Republiku Hrvatsku’, izrađen na inicijativu UNHCR-a, a na koji se Komesarijat poziva.

U studiji se navodi i da je jedna trećina povratnika starija od 65 godina, dok se u izveštaju State departmenta za 2013. konstatuje da je u Hrvatskoj i dalje prisutna društvena diskriminacija i nasilje prema manjinama, posebno prema Srbima i Romima, što obeshrabruje povratak.

Ističe se i da Hrvatska ne procesuira pojedince i grupe koje šire govor mržnje, vode kampanju protiv srpskog jezika i pisma, podstiču nasilje prema Srbima ili ih fizički napadaju.

Svi postupci, dodaje se, u vezi sa obnovom imovine i stambenim zbrinjavanjem bivših nosilaca oduzetih stanarskih prava u Hrvatskoj su u zastoju iako korisnici imaju validna rješenja o obnovi i stambenom zbrinjavanju, a nekoliko hiljada zahtjeva za obnovu u drugom stepenu godinama čeka na odgovor.

Centralna državna manifestacija obilježavanja 5. avgusta – Dana sjećanja na stradanje i progon Srba počet će u utorak, 4. avgusta, u 20 sati, na mostu kod Sremske Rače, simboličnim susretom predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji će u rijeku spustiti vijence u znak sjećanja na sve stradale Srbe. Nakon toga, u 20.10 sati, na platou pored mosta, parastos za sve stradale Srbe služiće patrijarh srpski Irinej.

[pull_quote_center]U organizaciji Koalicije udruženja izbeglica, u Sava centru će biti održana Memorijalna akademija[/pull_quote_center]

Centralnoj državnoj manifestaciji posvećenoj obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe prisustvovaće vlade Republike Srbije i Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i brojni građani.

Istog dana u crkvi Svetog Marka u Beogradu, održaće se parastos Srbima stradalim u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Poslije parastosa, u Tašmajdanskom parku, delegacija Koalicije udruženja izbjelgica položiće vijenac na spomen ploču Srbima stradalim u oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

U organizaciji Koalicije udruženja izbeglica, u Sava centru će biti održana Memorijalna akademija na kojoj će biti prikazan film o stradanju i progonu Srba tokom oružanih sukoba na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

U Srbiji je 5. avgust proglašen za Dan žalosti.