Biznis

Američki gigant

Kompanija Tesla, u vlasništvu Elona Muska, do kraja godine dolazi u BiH?

29/01/2023
Foto: Unsplash

Kao razloge za dolazak američkog giganta u Bosnu i Hercegovinu Maletić navodi jeftinu radnu snagu i visok kvalitet

Dok mladi masovno odlaze iz zemlje, posljednju nadu za ostanak ulijeva otvaranje novih radnih mjesta. U protivnom prijeti nam budućnost “zemlje staraca”. Na sreću, još ima pozitivnih priča. Takva nam upravo stiže iz Bijeljine, gdje američka kompanija „Tesla“, u vlasništvu Elona Muska, do kraja godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Tu informaciju za BHRT potvrdili su u preduzeću „PASS“ koje se bavi proizvodnjom dijelova za autoindustriju.

Kompanija „PASS“ iz Bijeljine, koja proizvodi savitljive cijevi za autoindustriju, do kraja godine proizvodiće i dijelove za čuvene električne automobile kompanije „Tesla“, kažu iz ove firme, koja je u većinskom vlasništvu njemačke kompanije Pass automotive east.

“Pregovori su na veliko, rade se, već su u Njemačkoj. Nadam se da će krajem godine doći famozni Tesla. Radimo crijeva za protok pritiska, zraka, ulja, goriva. Pošto smo mi većinska njemačka firma proslijediće nam prozvodnju i vrstu proizvoda koje mi radimo i držimo monopol za autoindustriju“, kaže Rado Maletić, direktor kompanije „PASS“ iz Bijeljine.

Kao razloge za dolazak američkog giganta u Bosnu i Hercegovinu Maletić navodi jeftinu radnu snagu i visok kvalitet. U PASS-u se već proizvode dijelovi za brojne svjetske kompanije.

“Kad otvorite haubu od automobila sve što vidite u motoru, sve se to proizvodi kod nas u Passu. Imamo preko 300 proizvoda renomiranih porizvođača, radimo za Audi, Folksvagen, BMV”, kaže Miodrag Đurković, smjenovođa u firmi “PASS”.

Trenutno zapošljavaju više od hiljadu radnika, a očekuju da će novi poslovi donijeti i nova radna mjesta.

“Radim na poslovima montaže dijelova za auta. Svaki posao ima svoju težinu, ali u suštini kad se snađete onda je sve mnogo lakše“, kaže Milica Rudan, radnica kompanije „PASS“.

U bijeljinskoj fabrici uvjereni su da će pregovori njemačkih partnera sa “Teslom” uroditi plodom i da će se Poršeu, Jaguaru, Audiju i drugim kompanijama, pridružiti i američki električni automobili.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.