Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ENERGETSKI SAMIT 2022. U NEUMU

Nedovoljna zastupljenost žena u energetskom sektoru

energetski samit – uloga zena

U BiH je samo 17 posto žena zastupljeno u energetici, a tek ih je 14 posto na menadžerskim pozicijama

U okviru programa Energetskog samit 2022. u Neumu, jutros je održana panel diskusija pod nazivom “Uloga žena u pravednoj tranziciji energetskog sektora”.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Rezidentna predstavnica UNDP-ija u BiH Steliana Nedera ocijenila je tokom izlaganja da žene imaju važnu ulogu u donošenju odluka, ali da ih nema dovoljno na rukovodnim mjestima ni u javnom ni u privatnom sektoru BiH.

– UNDP je posvećen afirmaciji veće uloge žena u društvenom životu, kao i rodne ravnopravnosti, a danas o tome govorimo i na panelu “Uloga žena u pravednoj tranziciji energetskog sektora“, rekla je Nedera otvarajući ovaj panel na početku drugog radnog dana Energetskog samita 2022. u Neumu.

Nedera je istakla da je među ministrima za zaštitu okoliša u BiH, njih samo 30 posto žene, ali taj paritet ne postoji u energetskom sektoru.

Ona je poručila da je UNDP-iju duboko stalo do jednake zastupljenosti žena i kao korisnika i kao lidera i donosilaca odluka, te da se ne smije odustati od zajedničkog cilja – rodne ravnopravnosti.

I Maša Njegovan, regionalna savjetnica za energiju i klimatske promjene podržala je stav UNDP-ija u vezi sa insistiranjem na rodnoj ravnopravnosti u sektoru energetike, ističući također da sada taj nivo nije zadovoljavajući.

– U BiH je samo 17 posto žena zastupljeno u energetici , a samo ih je 14 posto na menadžerskim pozicijama – rekla je Njegovan.

Njegovan je kazala i da je pandemija korona virusa, u kontekstu velikog broja gubitak radnih mjesta otkrila poražavajuće podatke i da je u tom periodu u BiH više žena od muškaraca ostalo bez posla, a naglasila je i da je evidentan bio i porast nasilja nad ženama u porodici.

Učesnice panela kazale su da je cilj ovog skupa naglašavanje nedovoljne zastupljenosti žena na visokim pozicijama u sektoru u kojem dominiraju muškarci i pokušaj nalaženja uzroka ovog problema, kao i njegovog rješavanja.

– Da li je moguće promijeniti ovakvo stanje, predviđa li tranzicija energetskog sektora aktivniju i vidljiviju ulogu žena, te može li glas žena pokrenuti promjene i debelokirati reforme? – neka su od ključnih pitanja postavljenih na ovom panelu.

Inače, pored ovog panela, fokus na raspravama Energetskom samitu 2022. je na napretku reformske agende, sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom i preduvjetima za povećanje potrošnje, te finansijskim zahtjevima za pravednu tranziciju ka niskougljičnoj ekonomiji.

Također, razgovara se o tržištu električne energije i izazovima karakterističnim za BiH, kao i o energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije kao temi koja je uvijek blisko povezana uz borbu protiv klimatskih promjena.

Samit su organizirali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz Projekt asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), zatim Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), EU Delegacija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime njemačke vlade i Ambasada Velike Britanije u BiH.

Ovaj skup je okupio ključne domaće, regionalne i međunarodne aktere koji razgovaraju o prijeko potrebnoj reformi energetskog sektora i putu Bosne i Hercegovine u tranziciji ka čistoj energiji.

Energetski samit 2022. organiziran je pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku RS i Regulatorne komisije za energiju FBiH.